Det finns nästan ingen rätt eller mat som inte persilja passar till. Sedan urminnes tider är det en av våra vanligaste kryddväxter. Själv föredrar jag den slätbladiga, som har mycket mer smak.

Långsam grodd
Dessutom tycker jag att den är vackrare. Äldre fransmän anser dessutom att persilja tar bort doften av vitlök!
Så gärna, redan nu, några persiljefrö i en kruka och ställ den i ett fönster inomhus. Det tar ofta lång tid innan fröna gror, men ge inte upp för de brukar komma så småningom.
Vill man sedan, så kan man flytta isär de små plantorna, så blir skörden större. Längre fram på våren trivs de sedan utomhus.
Persilja är rikt på järn. Visserligen krävs det ganska stora mängder, men en kvist här och en där blir i alla fall ett tillskott järnmässigt. Det behövs bland annat för att motverka trötthet och huvudvärk. Symptom många av oss känner av då och då.
Gör en vanlig vit grundsås och mixa ner ett litet knippe persilja, så smakar såsen gott till fisk framför allt. Eller gör ditt eget persiljesmör genom att röra smöret mjukt med klippt persilja.

Matklubben
2005-03-01