Här i södra Sverige skiner solen mest varje dag just nu och det inspirerar naturligtvis till en måltid i det gröna. Jag gör gärna tonfiskfyllda tacos eller fyllda gifflar och tar med mig ut. Här delar jag med mig av de tipsen.
De flesta tänker säkert på köttfärsfyllninmg när man nämner tacos. Jättegott, javisst, men ibland lite för mycket jobb om man vill improvisera en pic-nic. Blanda istället 1 burk tonfisk med 2 msk lättmajonnäs och 3 msk bostongurka. Rör sedan i 2 tsk dijonsenap. Krydda med salt och peppar efter smak. Den här röran är jättegod att lägga i tacosskal med lite sallad, tomat och kanske några oliver.
Bäst är att ta röran i en burk med ut och fylla tacosskalen först på plats. Annars mjuknar de och blir lite tråkiga.
Finns det tid någon dag före utflykten så rekommenderar jag fyllda gifflar. Har jag tid och lust så bakar jag faktiskt en sats en mulen dag. Så stoppar jag dem i frysen och tar fram vad jag behöver för strandturen. Med fyllning inuti slipper man "svettiga" ostmackor en varm dag.
Gör en matbullsdeg, vilken du vill. Se bara till att den inte är söt. Kavla ut degen och skär i trianglar. Lägg t ex ost och skinka, samt en paprikabit mitt på några degbitar. Kanske gott med getost och salami med en bit soltorkad tomat på någon annan bit. Rulla sedan ihop från långsidan mot spetsen.Låt jäsa ca 30 min. Pensla med ägg, strö på t ex sesamfrön och grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 8-15 min, beroende på hur stora du gjort gifflarna.
Så ut och njut i det vackra vädret. Aldrig smakar väl maten så gott som på pic-nic!

Margareta Schildt- Landgren
2000-05-18