Våren är härlig med alla helger som avlöser varandra. Arbetsveckorna blir kortare och vi får mer tid att umgås. Försommarsolen förväntas skina och oavsett det planeras många grillfester i trädgårdar eller parker.

Marinaden viktig
Att göra sin egen marinad behöver inte alls vara krångligt. Utgå alltid ifrån olja, ca 3/4 dl för 4 pers brukar vara lagom. Blanda sedan i ett par matskedar kinesisk soya, samt salt och peppar. Nu har du en bra grundmarinad att lägga både kött, fågel och fisk i ett par timmar före grillning. Ännu godare blir det att till kött och fågel röra ner någon matsked sirap eller honung och kanske en skvätt vin eller sherry. Marinaden kan sedan kokas upp med lite crème fraiche och bli till en god sås. För fisk pch skaldjur är det istället fint med lite pressad citron eller lime i marinaden och kanske en knivsudd piri-piri krydda som sätter extra sting.

Grilltillbehören
Variationen är oändlig på vad man kan grilla och jag vill uppmuntra till nya rätter så att inte all grillning smakar likadant av färdigköpt grillolja. Ofta är det perfekt att slippa sätta på ugnen för potatisens skull om man har en grillkväll. Är man dessutom i parken eller på stranden och grillar så funkar det ju inte alls. Skrubba och klyfta istället potatisen samt krydda med salt , peppar och paprikapulver. Packa in i ett smort foliopaket och lägg i kanten av grillen redan när den tänds. Kolla mellan varven att potatisen inte bränns vid. Lagom till det andra sedan är färdiggrillat är potatisen också mjuk. På samma sätt kan man göra med de flesta grönsaker, se bara till att de har ungefär samma tillagningtid om de läggs i samma paket.
Är du osäker på vad de olika gästerna uppskattar för mat, så gör små skålar med kött, kyckling, jätteräkor, fisk och t ex squash, smålök mm. Så får var och en ett spett att göra helt efter egen smak. Samtidigt behöver du inte lägga massor med tid på förberedelser. Lycka till och Glad Pingst!

Margareta Schildt-Landgren
2001-05-31