Istället för att beställa pizza från pizzerian på hörnet går det utmärkt att göra din egen pizza till fredagsmyset. Barnen kan få smaksätta sina egna hörn med precis de ingredienserna de vill ha. Alla i familjen får exakt den pizza de vill ha. Är någon familjemedlem vegetarian eller allergiker gör ni enkelt en pizza som passar dem. Bakar du din egen pizza hemma vet du också precis varifrån alla ingredienser kommer och kan själv välja om pizzan ska vara ekologisk. Inte många pizzerior kan erbjuda helt ekologiska pizzor till sina kunder.


Det enda alla pizzor egentligen har gemensamt är att de måste ha en pizzabotten. Allt annat går att ersätta, men botten måste finnas där för att rätten ska kunna kallas pizza. Den vanligaste sortens pizzabotten vi äter här i Sverige, är den tunna italienska av vetebas. Amerikanarna har valt en tjockare jäst botten som i Sverige kallas pan pizza. Vi svenskar gillar den tunna typen med krispiga kanter. Helst ska den förstås bakas i stenugn för att få den goda sotade smaken. Vill du få till effekten av en stenugnsbakad pizza i hemmet, kan du använda dig av en pizzasten. Du lägger helt enkelt den platta stenen i ugnen och placerar därefter pizzan ovanpå. Vips så har du din egen hemmagjorda stenugnsbakade pizza.

Pizzadegen består främst av vetemjöl. Det ljusa luftiga vetemjölet är karaktäristiskt för pizza, men naturligtvis går det att byta ut om du har andra preferenser eller önskemål. Pizzadeg kan bakas med jäst eller med bakpulver. Bakar du med jäst blir pizzan frasigare, men det tar även längre tid då den måste få jäsa innan utbakningen. Bakpulverdegen svänger du snabbt ihop och kavlar ut för att sedan kunna lägga på fyllning och skicka in i ugnen. Denna typ av deg får en karaktär som är mer lik scones.

Bakar du din pizzadeg med jäst innehåller degen oftast även vetemjöl, vatten och lite olja. Dessa ingredienser ger dig en smidig deg som lätt formas till en tunn cirkelformad pizzabotten. Oljan bidrar med både smidighet och frasighet till din pizzadeg. Bakar du med bakpulver använder du oftast både mjölk och smör i din deg. Ingenting bra alternativ för en vegan eller mjölkallergiker. Detta kan vara värt att ta i beaktning när du väljer degvariant. Bakpulverdegen kavlar du enklast ut som en rektangel när du vill göra en hel bakplåt med pizza. Det är även möjligt att göra även bakpulvervarianten med olja och vatten istället för smör och mjölk, men förvänta dig inte samma smidighet som med den jästa degen.

Den som vill göra en fullkornsvariant av pizzadegen byter ut vetemjölet helt eller delvis mot grövre mjöl som graham eller liknande. Vill du undvika gluten finns det bra glutenfria mjöl i butikens specialhylla. Du kan även pröva dig fram genom att använda majsmjöl eller andra naturligt glutenfria produkter. Kebabpizza har de flesta hört talas om, men varför inte prova en tacopizza med majsmjölsbotten till nästa fredagsmys?

För att få till den tjocka varianten av pizzadeg, som används för att göra en amerikansk pan pizza, använder du både jäst och bakpulver i degen. Ett tips är även att tillsätta lite honung för att få till den perfekta pizzadegen. Vilket är ditt eget favoritknep?