Polenta är det italienska namnet för majs. Polenta är ett grovt gult majsjöl fritt från gluten. Traditionellt kallas även den norditalienska tjocka majsgröten eller majsmjölet för polenta.
Majsmannagryn, polenta, framställs genom krossning av hela majskornet och innehåller mycket fibrer, sammansatta kolhydrater och mineraler samt en del omättade fettsyror, proteiner, aminosyror och vitaminer. Detta kokas till en fast gröt som får stelna. Sedan är det bara att skära polentan i bitar och steka eller grilla. Polenta används framförallt till gröt, puddingar och bröd.
I det antika Rom hade man också en gröt eller velling, gjord av hirs eller spelt och senare av vete. Den kallades polentum och var soldaternas standardföda. I många italienska kök finns alltid kokt kall polenta klar att anrättta. Den värms sedan i ugn, steks i olja eller läggs tärnad direkt i grytor. Polenta överhälld med mustig tomat- eller köttsås är en klassiker och polentapuckar med olika smaksättningar är också mycket gott.

Polenta med svampragu
4 dl polenta Majsgryn
1 klick smör
1 liter vatten
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
soja, salt, peppar
salt, peppar
2 st tomater
400 g färsk svamp
färsk parmesan
basilikablad
1 st hackad gul lök

Koka upp vatten och salt. Häll i grynen under kraftig vispning. Fortsätt att röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen och koka gröten i ca 20-30 minuter. Rör om ofta. Ta kastrullen från värmen.Skiva den färska svampen och fräs i smör på svag värme tillsammans med löken. Slå på grädde och koka ihop. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera den nykokta Polentan med svampragun, grovhackade tomater och grovriven parmesan. Garnera med en kvist basilika.

Maria Dahlquist
2004-05-02