Popcorn sägs inte innehålla mycket fett men massor av både fibrer och kolhydrater. Popcorn mättar och älskas av alla. Men popcorn är ingen ny företeelse, enligt myten introducerades popcorn i Europa av Columbus. De äldsta fossilfynden av popcorn är över 80 000 år gamla och har hittats i Mexico. Hur är det egentligen med fettet?
Popcorn är generellt sett ett "smalt" och fettsnålt alternativ till fetare snacks som chips och jordnötter. Rätt poppade är de mycket fettsnåla.
Men "fettsnålt" gäller knappast alla popcorn. Poppar man själv, och är generös med olja i kastrullen är de inte särskilt fettsnåla. Vanliga micropopcorn innehåller i regel 20-25 %. Men nu finns också fettsnåla micropopcorn i butikerna, med 50 procent lägre fetthalt än vanliga micropopcorn. De innehåller bara 11 procent fett, lika litet som färdigpoppade popcorn i påse. Problemet med fettsnåla alternativ brukar vara att de sällan smakar lika gott som originalet. Men med de fettsnåla micropopcornen har det visat sig nästan omöjligt att känna skillnad på smak, jämfört med vanliga micropopcorn.
Popcornkonsumtionen ökar, framför allt micropopen. Idag är det micropopcornen som är de allra vanligaste i hemmen.Svenskar äter mest popcorn i Europa. Idag mumsar amerikanerna i sig 70 liter popcorn per person och år. De kan välja mellan en mängd olika smaker eller vad sägs om sirap, pizza, lakrits, kanel, ananas, tuggummi etc... Vi i Sverige är också bra på att äta popcorn. Vi äter 10-12 liter per person och år - mest i Europa. Totalt 3 700 ton popcorn per år sätter vi i oss i Sverige.
Få mer spännande info på www.popcorn.org!

Maria Dahlquist
2000-09-29