Portabella
Portabella kommer ursprungligen från Italien men har börjat odlas i Sverige. Den är egentligen en fullt utvuxen kastanjchampinjon, ca 10-12 cm i diameter. Den längre växttiden gör att den har en mer fyllig och aromatisk smak.

Namnet betyder ungefär "bär skönhet". Köttet är fast och torrt och förlorar inte lika mycket vätska vid tillagning som t ex champinjonen. Den äts tillagad, inte rå, i t ex såser, stuvningar, pastarätter eller fylld och gratinerad i ugnen. Förvaras i papperspåse i kylskåp. Den kan naturligtvis även skäras upp och stekas som annan svamp. Den är perfekt i sallad och kan också friteras eller fyllas med till exempel fetaost eller tomatconcassé.

Sallad med portabella och getost
(4 portioner)4 stora portabella (ca 300 g)
2 msk solrosolja
2 krm salt
rivet skal och saft av 1 citron
2-3 msk solrosolja
1 msk strösocker
1/2 krm svartpeppar
1 huvud friséesallad eller Lollo Rosso
2 stora tomater, skurna i små tärningar
2 skivor getost (ca 100 g)

Rensa svampen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett smörpapper och pensla dem med 2 msk olja. Salta och fördela citronskalet över svampen. Stek svampskivorna i torr panna på ganska låg värme i ca 2 minuter på varje sida så att de blir lätt krispiga. Ställ stekpannan åt sidan och håll svampen varm. Blanda citronsaft, olja, strösocker och peppar i en salladsskål. Bryt av vackra salladsblad och lägg dem i skålen tillsammans med tomattärningar och smulad getost. Blanda ner den ljumma svampen och servera genast. Oj vad gott!

Jordärtskockor
Jordärtskockor är underbara, näringsrika, ätliga jordstamknölar. De innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker. Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga och skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Jordärtskockor bör förvaras kallt, +2-4°. Svenska skockor finns september-april. De har lång växttid och skördas sent på hösten.

Jordärtskockor används mest för sin fina smak men alldeles för lite, anser jag. Skockorna skalas, vilket kan vara pillrigt eftersom de oftast är små. De bör genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna, vilket de lätt gör. De kokas som potatis mjuka i lätt saltat vatten och serveras varma med smör. De sätter stiligt piff på annars så tråkig potatisgratäng men kommer bäst till sin fördel i soppa eller puré. Prova att pressa ner lite mjukkokta jordärtskockor nästa gång du gör potatismos!

Jordärtskkockssoppa
Här kommer recept på en underbar soppa!
500 g jordärtskocka
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök
2 dl grädde (kan bytas mot crème fraiche)
salt, cayennepeppar ev. persilja eller gräslök

Koka skockor och lök i buljongen ca 15 minuter. Mixa till en slät puré en bra stund. Häll tillbaks i grytan och blanda ner crème fraiche. Krydda med salt och cayennepeppar. Låt allt småputtra en stund. Strö över hackad persilja eller gräslök. Så enkelt och så gott

Matklubben
2003-12-03