Portvin passar främst som dessertvin till glass, efterrätter eller ost. Men passar även förträffligt utan tilltugg som en njutning i all ensamhet eller som sällskapsdryck.
Portvinet har sitt ursprung i Dourodalen i norra Portugal och ligger längs med bergssidorna uppåt floden Douro från kuststaden Oporto. De första portvinerna i sin nuvarande form producerades under senare delen av 1600-talet med benägen hjälp från engelsmän.
Alla röda portviner tillverkas på samma sätt. Sedan vindruvorna krossats och fått jäsa i c:a 36 timmar tillsätts 70-procentig druvsprit (aguardente, 1/5 sprit till 4/5 vinmust) så att jäsningen avstannar. Vinet behåller då mycket av druvans sötma och får en alkoholhalt på 19 - 20 %. Vinet lagras därefter på stora ek-fat, och inom två år efter skörden avgörs hur det skall behandlas - vilket slags portvin det skall bli. På en del smågårdar, trampas skörden fortfarande med bara fötter i öppna stenkar. Tänk på, portvin skall aldrig drickas i samband med kaffe, eftersom kaffet då raderar ut portvinets karaktär.
Instituto do Vinho do Porto, Portvinsinstitutet är en statlig myndighet som övervakar portvinsproduktionen och som ser till att de ibland mycket stränga reglerna efterföljs.

Portvinstyper
Portvin är ett av de strängast kontrollerade vinerna i världen. Till skillnad från vinbranschen där det är vingårdarna som ger namn åt vinet, är det vinfirmorna och handelshusen som ger namn åt portvinet. En annan stor skillnad mot vinbranschen är också att ett portvin i stort sett alltid är en blandning av viner från olika vingårdar, som odlar och förädlar druvorna på kontrakt till vinfirmorna. Det är ytterst sällsynt att en enskild vingård har ett eget varumärke för portvin.

Ruby är enkla, fruktiga och lätta portviner utan större koncentration, som lagrats en kortare tid på fat före buteljering. Det vinner inte på lagring.

Tawny är i sin enklaste form en blandning av vitt portvin och ruby port. Tawny av bättre kvalitet lagras lång tid på stora, gamla ekfat och karaktäriseras av sin mjuka eleganta smak. Den genomsnittliga åldern kan anges på etiketten. Namnet Tawny kommer från den bleka färg vinet fått efter många år på fat. Ett 30 eller 40 år gammalt vin är sällan värt sitt höga pris.

Late bottled vintage (LBV) är ett årgångsbetecknat portvin som lagrats på fat 4-6 år. De viner som lagrats 6 år (buteljeringsår finns angivet på buteljen) behöver inte dekanteras, vilket de som endast lagrats 4 år behöver. De sistnämnda vinerna kallas Traditional Late Bottled Vintage Port och buteljeras utan föregående filtrering.

Colheita Port är ett årgångsbetecknat vin som lagrats på fat fram till strax före buteljering, i realiteten en årgångsbetecknad tawny av hög klass. Det tappas på butelj efter 2 år på fat och behöver därefter generellt mogna i 10-15 år. Vinet bildar kraftig fällning och bör därför dekanteras. Vingårdsbetecknad vintage är en vintage port från en enskild egendom (quinta), som kan ge frukt av hög kvalitet även under de år som den generella kvaliteten inte räcker till för att framställa vintage port under firmanamnet.

Reserve är en kompromiss mellan wood port och vintage port utan att gå igenom den allt kostsammare proceduren att lagra vinet länge. Reserve, är i oftast ruby av toppkvalitet vars ingående viner nästan höll vintage-standard men lagrades fyra eller fem år på fat. Dessa kraftiga och smakrika viner är färdiga när de buteljeras men kommer att utvecklas vidare i flaskan om de sparas.

Vitt portvin finns från torrt till sött och görs på samma sätt som rött, fast med vita druvor i stället för röda.Det vinner generellt sett inte på lagring. De allra mest lämpade druvorna anses vara touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz (tempranillo), tinta barroca och tinta cão.

Maria Dahlquist
2004-05-22