Här kan du lära dig allt om de vanligaste potatissorterna, uppdelade efter säsong.

Färskpotatissorter
Berber: Holland. Gult kött och gult skal. Goda kokegenskaper, god avkastning och mycket tålig mot mekaniska skador och skorv. Odlas i större delen av sydvästra delarna av Sverige.

Early Puritan: Nordamerika. Medeltidig sort med vitt kött. Mycket gammal sort och mycket omtyckt för sin goda smak. Passar till de flesta rätter men kan i slutet av sommaren uppvisa ?vinterpotatisegenskaper? och bli ganska torr.

Maris Bard: Storbritannien. Är rundoval i formen och vitt kött. Passar till alla typer av färskpotatisrätter.

Minerva: Holland. En av de vanligaste färskpotatissorterna i Sverige. Den är omtyckt för sin odlingssäkerhet, ljusgult kött och rundovala knölar. Passar till alla typer av färskpotatisrätter.

Pentland Javelin: Storbritannien. En potatis som odlas i Skåne under namnet ?Kullens Favorit?. Den har runda knölar med vit köttfärg och god smak. Passar till alla färskpotatisrätter.

Rocket: Storbritannien. En nästan helt rund färskpotatissort med vitt kött. Rocket är en ganska ny på den svenska marknaden och är lika tidig som Minerva. Passar till alla typer av färskpotatisrätter.

Sprint: Holland. En tidig sort , vinterpotatisegenskaper. Rundoval i formen och har ljusgult kött och god smak. Ger ett ganska fast kok, goda friteringsegenskaper och är även en bra bakpotatis med mycket god smak.

Swift: Storbritannien. Den tidigaste potatissorten. God smak och runda välformade knölar med ljusgul köttfärg. Kan plockas skonsammare än andra färskpotatissorter, passar bra till de flesta rätter.

Maria Dahlquist
2000-09-20