Idag handlar vår artikelserie om potatis om sensommar- och höstpotatis.

Sensommar & höstpotatis
Balmoral: från Storbritannien. Medeltidig sort från Irland. Har ett vackert rödprickigt skal med gul köttfärg och långovala knölar. Ger ett fast kok, god smak och ett brett användningsområde. Bästa perioden är från sensommaren till en bit in på hösten.

Estima: från Holland. Runda knölar, vitt skal och gräddfärgat kött. Ger ett fast kok och har låg till medelhög stärkelsehalt. Odlas inte i Sverige utan förekommer sparsamt importeras och då som bakpotatis.

Körsbärspotatis: från Storbritannien och Skottland. Röda knölar av ett körsbärs storlek. Det är en dvärgväxande sort som normalt inte skulle komma på fråga för kommersiell lansering men den har visat sig ha kulinariska kvaliteter och därför finns den på marknaden. Riktar sig i första hand till gourmetrestauranger. Hektarskörden är mycket låg och måste därför bära ett högt kilopris. Odlas på försöksnivå i Sverige.

Merlin: från Storbritannien. En medeltidig sort från Skottland. Runda, läckert rödfläckiga knölar med vit köttfärg. Liknar King Edward men faller inte sönder lika lätt. Ger en mycket god smak och lämpar sig bäst för kokning, stekning, mos och bakpotatis.

Nadine: från Storbritannien. En ny potatissort, typisk sommarsort men även vinterpotatis. Rundovala, mycket vackra knölar med gräddfärgat kött. Kokegenskaperna är av färskpotatiskaraktär, den kokar inte sönder och kan varmhållas länge utan tendens till mörkfärgning. Den ger ett lågt skalsvinn vid maskinskalning. Neutral smak med låg stärkelsehalt gör att den inte är lämplig för potatismos eller fritering, utmärkt till kokning, råstekning, gratänger och soppor och som buljongpotatis.

Nicola: från Tyskland. Mycket vanlig på kontinenten. Ovala knölar med gult kött och mycket god smak. Importeras i liten skala från medelhavsområdet och sägs vara överlägseni smak och konsistens jämfört med flertalet, billigare alternativ. Den bästa produceras i Marocko, men den når sällan Sverige. Odlas i liten skala i Sverige.

Obelix: från Holland. Ny sommarsort med Nadineliknande egenskaper. Ovala knölar med ljusgult kött. Blir fast vid kokning och har en god smak. Bra till kokning och stekning. Har en låg till medelhög stärkelsehalt. Har odlats i orienterande sortförsök i Sverige med lovande resultat.

Timate: från Holland. En sort som är uppskattad för sin goda smak. Påminner om Belle de Fontenay i utseende och form. Passar till alla typer av färskpotatisrätter men i slutet av sommaren kan den visa vinterpotatisegenskaper och bli torr vid kokning.

Ukama: från Holland. En långoval knölform med gul köttfärg. Ganska kraftig smak och ett mycket fast kok som normalt fungerar bra under sensommaren och hösten. Under vintern kan det tidvis uppstå problem med rödfärgning efter skalning och mörkfärgning efter kok. Passar bäst till kokning och stekning.

Maria Dahlquist
2000-09-20