Idag går vi vidare under året mot höst och vinterpotatis. Kategorin är så stor att vi har fått dela upp den i 3 omgångar. Skriv ut och spara!

Höstpotatis E-M
Eloge: En ny höst och vinterpotatis som odlas i södra och mellersta Sverige. Knölarna är ovala med gul skalfärg och ljusgul köttfärg. Liten risk för sönderkokning och mörkfärgning efter kokning.

Evergood: Storbritannien, kallas även Vit Drottning. Rundoval form med vitt kött. Ger ganska torrt kok och visar problem med sönderfall. Odlas lokalt i Mälardalen och konsumeras mest i Stockholmstrakten.

Folva: Danmark, ny potatis av Bintje/Ukamatyp med rundoval form och med gult kött. Vid kok blir potatisen fast och passar därför utmärkt till storkök. Vacker potatis, god smak och är bra för kokning, gratänger, stekning och soppor.

King Edward: Storbritannien. Gammal sort och mycket välkänd i Sverige. Den mest använda matpotatissorten i vårt land om man bortser från industriproduktionen. Rundoval knölform med en gulvit till vit köttfärg. Vid kokning blir den mjölig med en god smak men ofta uppstår problem med starkt sönderfall och mörkfärgning. Passar till kokning, bakpotatis och potatismos.

Mandelpotatis: En gammal sort med okänt ursprung. Långoval med gult kött. Kan variera en hel i smak, beror på var den odlas. I norra Sverige har den fastare konsistens än i söder, där den ofta ger ett starkt sönderfall vid kokning.

Maris Piper: Storbritannien och den mest odlade sorten där. Rundoval med ljusgult kött. Potatisen ger ett torrt kok och kan ibland falla sönder. Odlas inte kommersiellt i Sverige med förekommer som importerad bakpotatis.

Matilda: En medelsen potatis med rundoval form och med ljusgult skal och ljusgult kött. Mörkfärgning och blötkokning kan uppstå.

Maria Dahlquist
2000-09-23