Här är fortsättningen på höst- och vinterpotatis.

Höst och vinterpotatis O-Ö
Ofelia: En ny höst- och vinterpotatis som är avsedd för odling i södra och mellersta Sverige. Knölarna är rundovala med gult skal och ljusgult kött.

Ovalia: Rundoval potatis med ljusgul köttfärg. Det är en medelsen potatis med hög avkastning.

Roseval: Frankrike. Uppskattad av gourmetkrogar, mycket god. Långoval gult kött och rött skal. Den odlas endast i försöksodlingar i Sverige. Alternativ är Tiffany och Timate.

Sava: från Danmark och ny potatis i Sverige, rundoval med gult kött som blir fast vid kokning. Bra till tvättning för storhushåll och är en bra allroundpotatis.

Saxon: från Storbritannien och ny i Sverige. Har bra kokkvaliteter med torrsubstans och en mycket god smak. Rundoval med grunda ögon och köttfärgen är ljust gulvit.

Solide: Holland. En vintersort av Bintjetyp. Oval med gult skal och kött. God i smaken med en torr krispig stuktur. Utmärkt till fritering men på grund av sin höga stärkelsehalt kan det ibland uppstå problem med stötblått.

Sparrispotatis: Ursprung okänt. Fått sitt namn eftersom den till formen påminner om sparris. Anses vara mycket god och serveras ofta kokt och smörsvängd. Bör konsumeras i små mängder. Innehåller höga halter av glykoalkaloider (stressgifter) och det finns risk för illamående.

Symfonia: Holland. En medeltidig till sen höst och vinterpotatis. Gul köttfärg med läckert djuprött skal. Rund i formen. Även denna har provodlats i mindre skala med positivt resultat. Normalt ganska fast kok och mycket kraftig, ganska sötaktig potatissmak. Bra för kokning, stekning, potatismos, gratänger och fritering.

Tiffany: Storbritannien. Långoval med ljusgul köttfärg. Riktar sig till den så kallade salladpotatismarknaden, det vill säga kokt potatis som serveras kall, skivas med majonnäs eller en kall örtsås. En god nötaktig arom och en utmanare till Belle de Fontenay.

Valor: Storbritannien. Rundovala knölar med vitt skal och gräddfärgat kött. Ger ett lätt mjöligt kok utan att falla sönder. Smaken är mild och dominerar inte maträtten. En allroundpotatis och utmärkt som bakpotatis.Maria Dahlquist
2000-09-25