Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potatisen inte kom till Sverige förrän på sjuttonhundratalet har vi idag svårt att tänka oss något svenskare. Vi äter den till allt, i alla möjliga former. Till en början var vi svenskar aningen skeptiska till potatisen men vad som fick oss att anamma denna lilla knöl var att någon listade ut att det gick att göra sprit av den. Vips så odlade vi potatis som aldrig förr! Med tiden uppfanns bättre sätt att framställa brännvin på, men potatisen var här för att stanna. Trots att vi ser oss som ett potatisälskande land ligger vi inte i topp när det gäller potatiskonsumtion. Vitryssarna är de som äter mest potatis i världen, de sätter i sig hela 181 kg per år och person. Faktum är att potatisodlingen i Sverige har minskat till hälften jämfört med odlingsmängden under 1970-talet. Inte håller vi väl på att överge vår gamla favorit?


Potatisen kan vara den råvara vi svenskar behärskar att använda på flest olika vis. Vanlig kokt potatis är långt ifrån allt man kan göra med denna läckerhet. Ofta har vi bestämda åsikter om vilken slags potatis som ska serveras till olika rätter. Till köttbullarna och den stekta strömmingen ska det vara potatismos. Till hamburgaren vill vi ha pommes frites. På helgen ska det festas till och potatisen ugnssteks i klyftor. På julbordet ska det stå en Janssons frestelse. Till rostbiffen vill vi ha en av våra absoluta favoriter, den gräddigt härliga potatisgratängen.

I en potatisgratäng skivas potatisen och varvas med grädde, salt och peppar. Ofta täcks den med ett lager riven ost som sedan får smälta och bilda en smakrik skorpa över potatisen som kokas med grädde i ugnen. Resultatet blir en krämig rätt med härliga smaker och texturer. Allt fett och alla kolhydrater pekar förstås på att detta inte är den nyttigaste av rätter. Just därför kan vi se den som en av våra härligaste och lyxigaste potatisrätter att njuta av vid speciella tillfällen. En riktig höjdare till festmiddagen.

Skiva potatisen tunt så att den drar åt sig så mycket som möjligt av grädden. Ett tunnare lager potatis i en hel långpanna ger en krämigare gratäng med mer yta av gyllenbrun ost. Oftast räcker salt och peppar som kryddning, men även en potatisgratäng går att variera med nya spännande kryddningar! Gör en grekisk potatisgratäng, inspirerad av den grekiska salladen, genom att varva potatisen med fetaost, rödlök och oliver. Getost är också ljuvligt att blanda ner i gratängen, gärna i kombination med rödbetor. Tänk dock på att hela gratängen blir rosafärgad om du tillsätter rödbetor. Använd en riktigt god ost, till exempel västerbottenost, till din gratäng för att få riktigt mycket och god smak.

Vilket är ditt favoritrecept och dina bästa knep för att få till en riktigt god potatisgratäng? Hur brukar du variera din potatisgratäng? Bli medlem på matklubben och dela med dig av dina bästa recept och få ny inspiration i utbyte!