Finns det något mer tacksamt än potatis? Den kan stekas, friteras, pressas, kokas... Nästa gång du kokar potatis, pressa den istället för att servera den hel. Det går lika snabbt och är mycket enkelt, det ser godare ut och jag tycker nog att det smakar bättre också! Riv potatisen och stek som biffar. Variationerna är oändliga, varför då servera dem hela, kokta?

Potatisgratäng
1 kg mjölig potatis
1 stor purjolök
1 l gräddmjölk
2-3 pressade vitlöksklyftor
ca 2 msk torkad dragon
salt och peppar

Skala och skiva potatisen och purjolöken i tunna skivor. Lägg potatis ock purjon i en rymlig kastrull, fyll på med gräddmjölken så att det bara täcker. Krydda med vitlöken, dragon, salt och peppar. Låt koka ca 1/2 timma under omrörning eller tills potatisen känns mjuk men inte sönderkokt. Så långt kan göras dagen före fest! Lägg sedanöver i form och gratinera i ugn ca:175°c tills den fått fin färg. Smaklig måltid!

Ugnsbakad potatis med fårost
600 g potatis
olja
1 msk rosmarin
1 tsk salt, g?rna gourmetsalt
6 marinerade soltorkade tomater
ca 10 urk?rnade svarta oliver
75 g fetaost

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen men skala inte. Välj gärna små potatisar som kan tillagas hela. Större potatisar delas i klyftor. Lägg dem i en ugnsform som ganska precis rymmer potatisen. Häll på olja, smulad rosmarin och salt och skaka om i formen. Baka i ugnen cirka 40 minuter. Skär tomater, oliver och fetaost smått och blanda. Strö blandningen över potatisen i formen när ungefär 15 minuter av tillagningstiden återstår. Servera med en frasig isbergssallad och gott bröd.

Maria Dahlquist
2000-09-21