Körde runt i Lubèronbergen. Alla mysiga byar som Peter Mayle har förevigat i sina underbara böcker om det provencalska livet. Avignon, medeltidsstaden och påvefästet, Menèrbes med sina gränder och det fantastiska Fontaine-de-Vaucluse. Vackra ställen på jorden!

Jag tog in på hotell i Cavaillon, en lite puräkta fransk stad med allt som man tänker sig och som man knappt trodde fanns längre. Boulebanan på torget med Pastis-drickande män med en Gauloise i mungipan, ungdomar som kindpussas i det oändliga, barn som rofyllt uthärdar en 3-rättersmiddag och charcuteristen bredvid grönsakshandlaren bredvid ostboutiquen brevid boulangeriet…

Jag åt en alldeles underbar middag i sällskap med en utomhusteater. En enkel men ack så god 3-rättare för 15 euro. Anklever, perfekt entrecôte med murklor och mousse au chocolat. Vad mer kan man begära…?

Dagen efter körde jag söderut mot Medelhavet i 35-graders värme. Havet böljande blått, Corniche d´Or från St Raphaël till Cannes, den fantastiska klippvägen högt över havet, så vacker.

Cannes var något överbefolkat så jag styrde raskt mot Mougins där middag i goda vänners lag väntade. Mitt lilla hotell utanför byn styrdes av mr Patron som själv satt i skuggan vid poolen och läste. Min hungriga mage åtgärdade han snabbt, trots avsaknad av restaurang, med skinkor, ost, couscous, bröd och vin. Och såklart en liten Crème Brûlée till dessert! Det är service det! Dagen efter avslöjade han att ”hungriga kvinnor är inte att leka med, ni hade mord i blicken”….

Lilla Mougins bör alla uppleva under en livstid. Det är 20 år sedan mitt senaste besök (ja, så gammal är jag). Då hade jag ett av mina bästa restaurangminnen just där. Denna kväll förflöt som en perfekt kväll ska, god mat och trevligt sällskap!

Ta även an avstickare till Eze om ni har vägarna förbi, ni blir inte missnöjda!