Detta är ett riktigt Bordeauxrecept. lamm, timjan och vitlök...






Lamm från Bordeaux med timjan och vitlök
2 kg lammlår
12 st färska sparrisar
Färsk hackad timjan
1 tsk hackad bladpersilja
3 tsk brödtärningar
6 st hackade vitlöksklyftor
50 ml olivolja
Småpotatis
60 gr smör
6 st oskalade vitlöksklyftor
Salt och peppar

Skala sparrisen och koka i saltat vatten ca 6-7 minuter. Spola kallt vatten över sparrisen och låt den sedan torka. Sätt ugnen på 220 grader. Blanda timjan, persilja, brödtärningarna och den hackade vitlöken. Lammets lårben ska vara kort, hugg annars av en bit. Gnid in lammet i olivolja, salt och peppar. Stek lammet runt om i en uppvärmd stekpanna. Lägg sedan lammet på en plåti ugnen och vänd det var 10:e minut. Tag efter ca 25 minuter ut det ur ugnen och häll över blandningen av brödtärningar, timjan m.m. Ställ in i ugnen i ytterligare ca 10-15 minuter. Tag ut lammet ur ugnen och låt det vila i plastfolie i ca 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till ca 180 grader och tillsätt sparrisen, potatisen och vitlöken och låt det stå i ugnen i ca 10 minuter. Skala potatisen och dela i fyra bitar. Skölj i kallt vatten och låt den torka. Hetta upp smör (60 gr) i en panna och bryn potatisen i ca 10 minuter på hög värme till dess att de har blivit gyllengula.

Maria Dahlquist
2000-08-22