Weisser Riesling, Johannisberger, Petit Rhin, Gentil-Aromatique, Rhine Riesling ? kärt barn har många namn, och visstär Rieslingdruvan kär. Den är utan tvivel en av vinvärldens mest uppskattade vita druvor och klassas som nobel.
Kvalitetsmässigtkan bara Chardonnay mäta sig med Riesling. Riesling är en lite speciell druva då den som enda nobla druva inte har fransk tradition. Riesling kommer från Johannisberg i Tyskland och där lades grunden till det anseende den har idag. De vita vinerna på Riesling från Mosel och Rhen var tidigt i vinvärlden lika eftertraktade som de röda franska vinerna från Bordeaux.
Idag odlas rieslingdruvan inte bara i Tyskland utan i hela världen. Ett bevis så gott som något på dess popularitet och storhet. Utanför Tyskland har den sin starkaste position i Alsace i Frankrike; åtminstone vad gäller kvalitet. Det kanske inte är så konstigt eftersom Alsace vid ett flertal tillfällen har tillhört Tyskland. Alsace är dessutom det enda distriktet i Frankrike där rieslingdruvan får odlas och då nästan på nåder.
Rieslingdruvans vinranka är väldigt stark. Den är tålig mot sjukdomar och skadedjur och mycket härdig mot köld. Detta gör den väl lämpad för kalla vindistrikt. Tyskland, Nya Zeeland, Oregon i USA samt King Valley i Australien producerar alla utmärkta kvalitetsviner på Riesling.

Rieslingdruvan har en del gemensamt med Cabernet Sauvignon. Båda har god förmåga att ge bra viner var den än odlas, utan att tappa sin egen identitet. Rieslingrankan är också känd för att anpassa sig till jordmånens egenskaper och förmedla dessa till vinet.

Rieslings ursprung är Tyskland, den är stark i Alsace och den ger prisade viner i Österrike. Druvan odlas i hela världen, men är faktiskt störst i det forna Sovjetunionen, där den upptar otroligt stora odlingsarealer. De vinerna får vi dock inte se här ? inte ännu i alla fall.

Riesling och sill
Alla tycker inte om Riesling ? man måste lära sig. Det är som med sill. Det gillar man inte heller när man föds. Träna dock gärna på rieslingvinerna ? det är verkligen mödan värt. När man lärt sig uppskatta den i början något udda smaken inser man vilken fantastisk druva det är och vilka goda viner den ger. Vinerna är inte bara goda, de är dessutom ypperliga att kombinera med mat. I min mening riktiga matviner.

Druvan och dess vin
Rieslingdruvan ger väldigt olika viner beroende på växtplats och tillverkning. Vi hittar allt från krispigt torra och friska viner till riktigt söta och ibland även ädelrötade viner. Ursprungskaraktären finns dock alltid kvar.
Färgen i vinerna varierar från ljust halmgult med gröna nyanser i de unga vinerna, via ljusgult till guldfärgat i de söta dessertvinerna. Den mörka guldfärgen finns speciellt hos de viner som mognat på butelj en längre tid.

Doften är frisk, fruktig och aromatiskt blommig. Vanligt är också en viss fruktsötma. I de äldre vinerna, men även i vissa yngre, brukar man tala om en oljig, bensinliknande doft.I smaken är den höga friskheten utmärkande. Blommigheten återfinns i smaken, där också en stålig, mineralig karaktär gör sig gällande. Fruktigheten varierar från persika till honungssöt exotisk frukt. Riesling ger viner med lång smak där balansen mellan frukt och syra är slående bra.

Ett vin kan vara helt torrt och samtidigt dofta lite sött ? fruktsötma. Det har ingenting att göra med om vinet är sött eller inte. Fruktsötman i doften kommer av att vinet är framställt av mogna druvor. Med vintermer benämns detta mustvikt. Ju högre mustvikt, desto mognare druvor och mer socker i druvan vid skörden. Riesling har lätt att få hög mustvikt, vilket ofta ger viner med fruktsötma i doften.

När man talar om restsötma i ett vin menas den faktiska sötma som går att mäta sig till i ett vin. Det vill säga att vinet har en viss sockerhalt i sig. Denna sötma kan vara naturlig eller ha tillkommit genom tillsatser.

Kombinationer
Jag skrev tidigare att jag tycker att rieslingviner är matviner ? varför?
? Vinet har hög syra.
? Vinet är aromatiskt.
? Vinet har ofta en fruktsötma eller restsötma.

Det är framförallt dessa tre egenskaper vi ska utgå ifrån när vi ska kombinera rieslingviner med mat, eller vice versa. Vi börjar med syran.

Syran är markant och gör vinet mycket bra till fiskrätter med hög syra, som en sås smaksatt med lime. Den höga syran kan också användas vid en kontradiktion (syra mot sötma), då sötman kan vara frukt i maten som mango eller avokado.

Den aromatiska och oljiga karaktären i Riesling passar utmärkt till rökt mat som vår traditionella rökta lax och ål. Båda dessa råvaror är dessutom ganska feta, vilket syran i vinet kan jobba mot för en bra balans.

De roligaste kombinationerna tycker jag dock man hittar när man leker med fruktsötman eller restsötman i vinerna. De kan med fördel få spela mot styrkan i rätter med chili. Med andra ord utmärkta viner för dagens moderna mat med influenser från Asien och Mexico.

Nedan hittar du ett par recept som passar extra bra till Rieslingdruvans viner:

Jens Dolk
2001-06-10