För bara några år sedan hade vi bara ett sorts ris, vitt polerat ris som absolut inte fick klibba. Idag är utbudet stort, råris, jasmin, basmati.... vad är vad egentligen?

Tillagning av alla olika rissorter varierar mycket, en del måste sköljas noggrannt. Skilj på lång- och rundkornigt ris, det förstnämnda används till matlagning och det sistnämnda till risgrinsgröt.

Vanligt långkornigt ris är ett polerat ris där silverhinnan har polerats bort. Riset blir gärna lite klibbigt eftersom det inte behandlas mer än så. Vissa långkorniga rissorter specialbehandlas dock vilket gör att riset får en hård yta och klibbar därför inte.

Snabbris är också ett långkornigt ris och det innebär att det är förkokt och torkat. Därför smakar det också mindre och är dyrare.

Råris är ett naturligt, opolerat ris och har den nyttiga och vitaminrika silverhinnan kvar och har därför en gulgrå färg. Riset innehåller mer fibrer än andra rissorter och måste kokas längre.

Jasminris är ett thailändskt ris som doftar underbart. Riset klibbar ordentligt och passar därför utmärkt rill rätter om äts med pinnar.

Avorioris är stora ovala, italienska risgryn som klibbar något vid kokning och passar utmärkt till risotto.

Vildris är egentligen inte ett ris utan smala, svartbruna frön från en gräsart som växer i Kanada och Norra USA. Det är dyrt, men väldgigt gott!

Basmatiris kommer från Himalaya och Indien och är ett långsmalt ris som sväller på längden istället för på bredden och klibbar inte. Smaken är nötaktig.

Maria Dahlquist
2000-09-21