När solen står i lejonets tecken, d v s den 23 juli till den 23 augusti, infaller rötmånaden. Rötmånaden kallas även hunddagarna, på engelska dogdays, eftersom solen den här tiden står nära Sirius (hundstjärnan).

Förr innebar rötmånaden ofta att människor drabbades av så kallad sommarsjuka - matförgiftning. Ladda med nedanstående tips så är dina chanser att klara dig från matförgiftning stora!

Redan de gamla grekerna, romarna och egyptierna noterade att det var något särskilt med denna tid och trodde att hundar kunde bli galna då. Man konstaterade också att människor kunde bli apatiska och loja och man ansåg därför att Sirius hade en menlig inverkan på människor. Förr i tiden trodde man också att det under rötmånaden föddes vanskapta kalvar och andra missfoster.


Vad kännetecknar då rötmånadsperioden?
Det är den varmaste tiden på året. Innan man hade riktiga kylskåp var man hänvisad till jordkällare och is som förvarats i sågspånsstackar. Vid denna tid hade jordkällarna ofta blivit varma och isen var förbrukad. Det blev svårt att förvara livsmedel på ett bra sätt och många blev matförgiftade. Människor drabbades av så kallad sommarsjuka.
Vi har i dag bättre resurser för förvaring av livsmedel i form av kyl- och frysskåp. Det skadar emellertid inte att vara extra försiktig.


Tänk på det här när du handlar mat!
· Kontrollera märkningen på kylvaror.
· Välj sådana som är nyligen förpackade och således har lång hållbarhetstid kvar.
· Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till cigarrettändaruttaget.

När du kommit hem
· Se till att kylvaror snarast kommer in i kylskåpet. Om de står framme i rumstemperatur en tid kan detta förkorta hållbarhetstiden avsevärt.
· Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna nedtemperaturen. Med en termometer kan du också kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
· Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror skall gå åt. Livsmedel som åker ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhet.

Källa: Livsmedelsverket

Maria Dahlqvist
2004-07-22