Vad en äkta Salade Nicoise ska innehålla tvista de lärde om... Detta är en välkänd version.
4 pers
1 huvud grönsallad
200 g späda haricots verts, snoppade & blancherade
3-4 tomater i klyftor
2 skivor färsk tonfisk
1 ask sardeller
1 dl svarta oliver
3 msk kapris
5 hårdkokade ägg i halvor

Potatissallad:
700 g potatis
1 hönsbuljongtärning + 1/1 dl hett vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 msk finhackad lök
2 msk persilja
1 tsk salt
1/2 krm peppar

Dressing:
1 msk färskpressad citron
1/2 tsk ljus senap
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Skrubba potatisen, skär den i skivor och koka den mjuk. Sila av och blanda den med buljong, vinäger, hackad lök, persilja, salt och peppar. Blanda dressingen och låt bönorna marinera en stund i lite av den. Skölj och torka salladsbladen och klä in ett salladsfat med bladen. Lägg potatissalladen i mitten och tomater och bönor runtomkring. Halstra tonfisken snabbt och lägg ovan på salladen. Garnera med ägg och sardeller. Strö över oliver, kapris och persilja.

Maria Dahlquist
2000-07-12