De finns så mycket att göra en god och matig sallad på så här års. Bara för att det heter sallad innebär det inte att det inte är mättande och inte heller att det är fettsnålt... Här får du två förslag, helt olika varandra!

Sallad Romana
2 personer
5 soltorkade tomater
1/2 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
salt,peppar
1 romansallad
2 brödskivor

Hacka tomaterna och persiljan. Pressa vitlöken och blanda med salt och peppar. Plocka av salladsbladen från stammen. Stek brödskivorna i olivolja och skär dem i tunna stänger och doppa i dressingen. Arrangera salladen och brödstängerna i en djup skål.

Riktigt svensk matjesillsallad
4 matjesillfiléer, lagrade
200 gr kokta små potatisar
1 rödlök
1 syrligt äpple
1 bunt gräslök
1 bunt dill
gräddfil
sallad eller färska spenatblad
salt och peppar

Skiva potatisen, löken, äpplet och gräslöken. Mixa dillkvistar och gräddfil till en ljusgrön sås och smaka av med salt och peppar. Skär sillfiléerna i bitar. Klä fyra tallrikar med salladsblad och blanda försiktigt potatis, lök, äpple och gräslök och fördela tallrikarna. Lägg sillfilébitar ovanpå och ringla över dillsåsen, dra några varv med pepparkvarnen och servera med knäckebröd, stark ost, öl och brännvin.

Maria Dahlquist
2000-08-13