Jag har tidigare skrivit om det svenska brödet – visst har du väl reflekterat över hur det kommer sig att det är färskt en vecka…?! Nu kommer nya sanningar om färskopressad juice som pressades för ett år sedan, man blir verkligen rädd.

Påståendena i tidningarna är inte helt osanna. Många produkter innehåller lika hög eller rentav högre halt kostfiber än de som marknadsförs med detta argument. Här är några exempel:

- Fullkornsrutan Harmoni innehåller mindre fibrer än ett hamburgerbröd, i alla fall om du väljer ett grovt sådant.
- Skogaholms fibertekaka har obetydligt mer fibrer än Pågens Jättefranska.
- Frukostflingorna Fruit & Fibre från Nestlé innehåller mindre fibrer än naturellvarianten av de utskällda Start-flingorna. De innehåller för övrigt också mer socker än Start.

Listan kan göras mycket längre. Wasa sesamknäcke (med fibermärkning) har mindre än halva fiberhalten jämfört med Leksands knäcke, som saknar märkning. Och limpan med det långa namnet Axa Balance GI-havre innehåller faktiskt mindre fibrer än en hallontårta (!) enligt Livsmedelsverkets databas. Därmed inte sagt att tårtan totalt sett skulle vara nyttigare än GI-limpan. Men exemplen visar att tillverkarnas märkning knappast är något att gå efter.

Den gamla tumregeln att mörkt bröd är mer fiberrikt än ljust gäller inte längre. Förut var det mörka gjort på råg och det ljusa på siktat vetemjöl. Nu kan det mörka vara färgat med sockerkulör, soja eller mörk sirap och det vita brödet kan ha tillsatta fibrer.

Tillsatser
Läsken Fanta innehåller exempelvis gelatin baserat på fiskfjäll.

– Det handlar om några milligram per liter, säger Peter Bodor, informationschef på Coca Cola som också tillverkar Fanta. Vi deklarerar bara de ämnen som vi är skyldiga att deklarera, säger Peter Bodor.

Ett stort antal bröd och andra bakverk innehåller aminosyran L-cysteine, som vanligtvis tillverkas av människo- och djurhår… Även kycklingfjädrar används i ämnet E 920. Smördeg och vaniljmunkar är exempel där L-cysteine förekommer.

– Den enda restriktionen som finns inom EU är att basen i E 920 inte får vara människohår, säger Evelyn Jansson Elfberg.

Animaliskt gelatin används i irländska exportsuccén Guinness, liksom i många andra ölsorter. Campari är inte heller något för vegetarianer – den röda färgen kommer från krossade skalbaggar. På Livsmedelsverkets hemsida listas tillsatser som kan ha animaliskt inslag.

För er som vill läsa mer kan jag rekommendera Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, man får sig en tankeställare!

Källor: Aftonbladet, Expressen, Livsmedelsverket