Scones är ofta ett av de bakverk våra barn får prova på att baka allra först. Receptet är enkelt och smidigt, ingen jäsning behövs för degen, och sconesen behöver bara gräddas i ugnen under tio minuter. I en handvändning har vi rykande färskt bröd på frukostbordet. Scones fann snabbt vägen till våra hjärtan och till våra frukostbord när de först introducerades i Sverige. Dessutom har detta bröd hittills klarat utmaningen att ta sig igenom samtliga hälsotrender som ständigt dyker upp i hälsovärlden. För vem kan motstå doften av nygräddade scones och smaken av smör och marmelad som smälter och värms upp av det varma brödet.Ingredienserna till scones har du nästan alltid hemma i skåpen, därför är det lätt att förgylla söndagsfrukosten med nybakat även om det inte planerats i förväg. Ett sconesrecept innehåller bara mjöl, smör, mjölk, salt och bakpulver för jäsningen. Du behöver alltså inte vänta på att degen ska jäsa och du behöver inte heller ha färsk jäst hemma. Mjölken kan också bytas ut mot filmjölk eller yoghurt som ger dina scones en ännu saftigare konsistens.

Du kan använda nästan vilket mjöl som helst till dina scones. Grundreceptet utgår dock oftast ifrån vanligt vetemjöl. Många föredrar grahamsmjöl då de bakar scones för att få ett lite grövre bröd. Även om scones kan ses som ett enkelt bröd i sitt standardutförande behöver det inte blir tråkigt. Scones går att variera i det oändliga för att passa till olika rätter. Dessutom kan det bakas till andra tillfällen än som just ett frukostbröd, även om det oftast är så vi äter scones.

Det första du kan variera är mjölet. Prova grahamsmjöl eller dinkelmjöl för lite grövre scones. Du kan även ha i en del rågmjöl i degen, eller varför inte baka med mandelmjöl för en glutenfri variant. För andra glutenfria varianter kan du prova att ersätta vetemjölet med bovetemjöl eller majsmjöl. För riktigt speciella scones med härlig smak kan en del av mjölet ersättas med nyponmjöl. Prova även att blanda i rivna morötter i degen för mumsiga morotsscones. För morotsscones kan du behöva tillsätta lite extra filmjölk för att få till den rätta konsistensen.

Du kan också göra matiga scones genom att tillsätta till exempel hackade oliver i degen. Då får du ett gott och enkelt matbröd som passar bra till italienska rätter. Prova också att fylla dina scones med krossade tomater och dina bästa pizzaingredienser. Toppa sedan sconesen med riven ost för att baka små snabba minipizzor. Perfekta som matsäck på utflykten! Den sötsugne blandar hackad blockchoklad i degen, eller honung och russin, mums!

Klassiska scones är ett måste till söndagsfrukosten. Dela de nybakade sconesen och låt smöret smälta ner i brödet. Använd riktigt smör för den bästa smakupplevelsen! Vill du ha ett fettsnålare alternativ brer du färskost på dina ugnsvarma scones. De vanligaste påläggen till scones är marmelad eller ost. Köp en fin engelsk marmelad eller ät dina hembakta scones med din egengjorda hallonsylt. Bjud dina vänner på en riktigt lyxig frukost när de sover över, så kommer de garanterat tillbaka. Med en kopp te till är det inte mycket som slår nybakade scones på morgonkvisten.