Sill hör verkligen sommaren till. Finns det något bättre än sill, nypotatis och gräslök?

Sillfavorit
Denna sillpaj är en riktig höjdare, en verklig favorit. Den går särskilt bra hem hos de manliga gästerna vilket ju kan vara ett bra tips för många. Du kan dessutom göra den i förväg och lägga den i frysen, om du får oväntat besök...

200 g mörk kavring
75 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk matjesfiléer 200 g
1 röd lök
1 burk kesella
3 dl gräddfil
svartpeppar
1 1/2 dl hackad gräslök

Finhacka kavringen i en mixer. Smält smöret och blanda i. Häll blandningen i en form med löstagabar kant och platta till kakan till en botten. Ställ kallt ca 15 min. Lägg gelatinet i kallt vatten ca 10 min. Låt sillspadet rinna av men spar det. Finhacka sill och lök. Blanda sill, kesella, gräddfil och lök, smaka av med svartpeppar och sillspad. Krama ur gelatinet och smält det övet svag värme. Rör ner det i sillsmeten. Häll fyllningen i formen och ställ den i kyl 3-4 timmar till den har stelnat. Hacka gräslöken och strö över sillpajen. Smaklig spis!

Sillmacka med balsamrödlök
Balsamrödlök:
2 rödlökar
2 tsk brunt farinsocker
1 dl balsamvinäger
1 msk kinesisk soja
1 burk matjsessill
3 hårdkokta ägg
3-4 msk riven pepparrot
11/2 dl keso eller kesella gourmet
3 msk hackad persilja
4 tjocka skivor halvgrovt saftigt bröd

Börja med balsamrödlöken. Skiva löken tunt. Koka upp den med vinägern. Koka sakta i 5-10 minter utan lock tills nästan all vinägern kokat in. Tillsätt sojan och koka i ytterligare 2 minuter. Häll upp allt i en skål och ställ åt sidan.Låt matjessillen rinna av. Hacka sill och ägg. Blanda med pepparrot, keso och persilja. Lägg en hög av sillröran på varje brödskiva. Toppa med balsamrödlöken.

Maria Dahlquist
2000-07-30