Ju större och fastare Amaryllislök du köper, desto fler stänglar och blommor kan du räkna med. För att dina julblommor ska hålla så länge som möjligt får du här lite skötselråd.
Se till att den inte är skadad eller rödstrimmig av svampsjukdomen rödbränna. Ställ den nyköpta löken på ett glas med rent ljummet vatten under ett dygn. Bara rottrådarna ska vara under vatten. Plantera i en kruka som är 1?2 centimeter större i diameter än löken. Lägg lite lecakulor i botten och fyll med jord upp till en tredjedel av löken. Tryck till jorden och vattna med ljumme vatten. Ställ dragfritt och ganska varmt, inte under 20 grader.
Vattna inte igen förrän knopparna börjar utvecklas och då sparsamt, annars blir stänglarna långa och rangliga. Om de ändå blir det kan du skära av dem och ställa i vas som snittblommor. De håller lika länge. Efter blomningen ska du ta bort den vissna blomman och fröhuset. Gödselvattna och sköt om bladverket som vilken annan krukväxt som helst. Då samlar den näring till nästa blomning. När risken för frost är över kan den ställas ut på en skuggig plats att "översomra". I augusti får den vissna ner och ställs helt torrt under sin vilotid.

Skötselråd för julstjärnan
Skydda växten från kyla och drag under hemtransporten. Låt emballaget sitta kvar ett tag när krukan kommer inomhus, annars torkar bladen lätt. Ta bort plasthöljet samtidigt med ytteremballaget. Placera julstjärnan ljust och dragfritt, helst i ett fönster, men ta bort den när du vädrar. Temperaturen får aldrig understiga 12 grader, helst ska det vara över 16 grader. Ställ inte krukan intill färsk frukt. Den avger etylengas som påskyndar åldrandet. Håll plantan jämnt fuktig. För mycket vatten ger hängande blad. Med för lite vatten torkar honblommorna och faller av.

Maria Dahlquist
2004-12-08