Under 50- och 60-talet dominerades drinkblandningstävlingarna av väldigt torra skapelser som även dracks till stor del ute på krogen. Man skulle kunna säga att med drinkar är det lite som med kläder det går i trender.




SM 1962 ? Pre Dinner Cocktail, Twist av Åke Aronsson

4/6 Gilbeys Gin
1/6 Grand Marnier jaune
1/6 Lime cordial
stänk Pernod

Rör ingredienserna med is och häll i ett kylt cocktailglas. Garnera med en apelsintwist, dvs vrid en bit apelsinskal över drinken 1x1 cm och släpp ner.
Under 70-talet började drinkarna bli lite mer söta och vem har inte druckit en San Fransisco som var och är väldigt populär. Den senaste tiden har groggar blivit ganska inne och då pratar jag inte om klassiska gin tonic utan avancerade groggar med 3 ? 4 ingredienser. Smaksatta vodkor samt exotiska likörer och juicer är i detta nu väldigt inne.

SM 1986-Longdrink, Ciao av Horst Pehmûller
3 cl Bacardi carta blanca
3 cl Galliano
8 cl Ananasjuice
stänk Grön Curacao
stänk citronjuice

Skakas allt och servera i grogglas med is. Garnera med ananas-cocktailbär
Till sist vill jag slå ett slag för söta cocktails som tyvärr blivit lite bortglömda. När man har ätit en god måltid och inte tycker sig klara av en dessert passar det alldeles ypperligt med en after dinner cocktail. Varför inte överraska dina gäster med en sådan i stället för dessert.

Mattias Fineman
2000-12-25