Enklaste sättet att göra frukosten både god och nyttig är att mixa en härlig smoothie. En smoothie kan innehålla nästan vad som helst, bara du tycker det är gott och kan därmed varieras i det oändliga. Oavsett hur dina kostvanor ser ut eller vilket näringsinnehåll du är ute efter i din frukost går detta att få till genom att göra en smoothie. Smoothies kan vara en del av en tillfällig diet eller permanent del av din frukostrutin. Smoothies är också utmärkta mellanmål som ger extra energi på eftermiddagen.


Den vanligaste typen av smoothie är den yoghurtbaserade. Den allra enklaste varianten är bärsmoothien och du gör den genom att mixa yoghurt med bär, till exempel hallon och blåbär. Vill du kan du söta smoothien lite med florsocker. Det är också gott att välja en yoghurt med vaniljsmak, då behövs oftast inget extra sötningsmedel i smoothien. Testa dig fram för att hitta de bär du tycker är godast. Det är inte bara hallon och blåbär som passar bra i en smoothie, prova även jordgubbar, björnbär och röda eller svarta vinbär. Mango går att köpa fryst i bitar i många matbutiken och är perfekta att mixa ner i smoothies. Använder du frysta bär blir din smoothie härligt kall och får en textur som liknar mjukglass, men det går lika bra att använda färska bär.

Yoghurtsmoothien är som sagt den vanligaste sortens smoothie, men det går även att göra supergoda och nyttiga smootihes med andra basingredienser. En sorbetliknande smoothie får du om du snabbt mixar dina frysta bär eller frukt med krossad is. Tycker du att din smoothie får en allt för lös konsistens kan du använda en banan som bas i din smoothie. Banan ger en tjockare textur men kan ibland ta över de andra smakerna i din smoothie. Pröva dig fram för bästa resultat. Ska du göra smoothies till barn är banan, kakao och en liten skvätt mjölk eller yoghurt ett vinnande koncept! Nyttigare än glass och minst lika gott. Du väljer förstås kravmärkta bananer, ekomjölk och en bra fairtrade-märkt kakao. Denna schyssta banan-chokladdrink är smaskens som mellanmål och nyttig både för barn och för vår natur!


Riktiga vitaminbomber får du om du blandar en härlig grön smoothie med till exempel mangold, groddar, vetegräs och andra mumsiga nyttigheter. Avokado är gott att ha i smoothies och ger en bra baskonsistens precis som med banan. Machésallad och ruccola går också bra att ha i smoothies, likaså spenat och grönkål. Gröna smoothies är osannolikt nyttiga för din kropp och ofta en del av detoxdieter. Grönt är skönt! Se dock upp med kiwi i smoothies. Kiwi är väldigt gott men när kiwi mixas frigörs ett enzym som bryter ner proteiner och gör att det kliar i munnen. Känns det igen? Du är förmodligen inte allergisk, samma enzym finns även i ananas, frukterna vållar oftast inga problem om de äts i måttliga mängder.

Vill du avstå alkohol är en smoothie ett utmärkt och lyxigt alternativ när vännerna dricker drinkar. Prova en pina colada-smoothie med färsk ananas, kokosmjölk och lime! Du kommer att få många avundsjuka blickar ifrån dina vänner när du dricker denna härliga smoothie.