Av olika anledningar vill eller kan inte alla äta kakor med vanligt socker i. Tillhör du dem, eller bara vill dra ner på sockerintaget får du här några recept på sockerfira godsaker!

Chokladkaka
1 msk flagad sötmandel
2 ägg
1 dl hermesetas lättströ
1 msk hett vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 dl olja
1 dl lättmjölk
Margarin och ströbröd till formen

Mandeln ger kakan fin garnering men kan uteslutas. Smörj och bröa en form som rymmer 1,2-1,5 liter och strö över botten med 1 msk flagad söt mandel. Vispa upp äggen och sötningsmedlet och vattnet. Smeten blir inte så tjock och pösig som när du använder vanligt socker men skall ändå vispas luftig. Häll i vetemjöl, bakpulver och kakao men rör inte förrän du också har hällt i oljan och mjölken. Skrapa ned smten i formen och grädda på andra fasen nerifrån i 175 c i ca 25 minuter. Kakan kan frysas.

Fluffiga Äppelmuffins
ca 12 st
50 g malda hasselnötter
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk sötningsmedel
30 g smält smör el margarin
1 dl lättmjölk
2 äggvitor
äpple, kanel

Mal nötterna och blanda dem med mjöl, bakpulver och sötningsmedel. Smält smöret, låt det svalna något och tillsätt mjölken. Blanda samman allt utom äggvitorna till en jämn smet. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem. Klicka smeten i formarna och lägg en tunn klyfta äpple i varje samt strö kanel över. Grädda dem mitt i ugnen 8-12 minuter. Godast nybakade.

Fyllda chokladformar
ca 15 st
1 dl vetemjöl
5 finhackade sötmandlar
75 g smör eller margarin
1 tsk kakao
sötningsmedel motsvarande 2 tsk socker
1 tsk vaniljsocker eller ett par stänk vaniljessens

Fyllning:
2 dl vaniljkräm, marsán för kokning och söta själv
1 dl vispgrädde
1 tsk kakao
1 tsk sötningsmedel
1 tsk vaniljsocker eller ett par droppar vaniljessens
25 g riven sockerfri choklad frukt, t ex körsbär

Hacka ihop mjöl, mandel, fett, kakao, sötningsmedel och vanilj till en deg. Forma en tjock rulle, skär i skivor och tryck ut i små folieformar. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kyl i 30 minuter. Grädda formarna ca 15 minuter. Blanda vaniljkräm med hårt vispad grädde, kakao och sötningsmedel. Fyll formarna och strö på riven choklad. Garnera med t ex körsbär.

Maria Dahlquist
2005-04-27