Ett av våra mest klassiska bakverk, det är den mjuka och fluffiga sockerkakan. Kanske är det den allra första kaka du lärde dig att baka. Många av oss har varma minnen från barndomen då vi fikat och mumsat på en bit nybakad sockerkaka hemma hos mormor.  Kanske är dina bästa minnen från när du fått hjälpa mamma med smeten. Det bästa är att få smaka på smeten, men inte för mycket, den ska in i ugnen också! Första hedersuppdraget kanske var den roliga uppgiften att smöra och bröa formen?Sockerkakan bakas på ett enkelt grundrecept. Ägg, socker, mjölk, mjöl, vaniljsocker och bakpulver ger en fluffig och spänstig konsistens som även gett kakan dess engelska namn, sponge cake, svampkaka. För visst påminner sockerkakan lite om en tvättsvamp? Många väljer att ge sockerkakan karaktär genom att ha i lite rivet citronskal, vissa skulle säga att detta är absolut nödvändigt i en riktig sockerkaka.Den enkla men fantastiskt goda smeten är grunden för många variationer och kan användas för både muffins och gräddtårta. En vanlig sockerkaka bakas ofta i en klassisk sockerkaksform, formad som en krans. Vill du göra tårtbottnar häller du istället smeten i en rund form med avtagbar kant. Den färdiga runda tårtbotten delar du sedan i en övre och en undre halva, kanske till och med i tre skikt. Mellan dem brer du till exempel smörkräm, sylt eller ett mousselager. När det gäller tårtor är det verkligen bara fantasin som sätter gränser.

En populär variant av sockerkakan är tigerkaka. Den gör du genom att dela upp smeten i två delar och tillsätta kakao i den ena. Häll sedan den ljusa delen av smeten i sockerkaksformen för att sedan ringla ner den mörka smeten. När kakan bakas bildas en marmorering som blir synlig när du skär upp kakbitar. Tigerränder med lite fantasi.
Vill du prova något helt nytt nästa gång du bakar en sockerkaka? Prova då att ha i torkad frukt, smaksätta smeten med likör eller rom, eller att blanda i färska eller frysta bär. En amerikansk variant av sockerkaka får du om du ersätter en del av smöret med gräddfil som ger kakan en syrlig smak. Denna kaka kallas sour cream pound cake. Ett enkelt sätt att göra en sockerkaka extra saftig, är att efter bakningen dränka den i en fruktig sockerlag och låta kakan suga åt sig saften innan servering.

Sockerkaksrecept är ofta rika på ägg. Det är äggen som ger kakan dess spänstighet och dess härliga konsistens. Men om man är allergisk eller inte äter ägg, blir det ingen sockerkaka då? Jovisst, går det att hitta alternativ till ägg. Det kan räcka med att öka mängden bakpulver eller att tillsätta ett annat bindemedel, exempelvis mandelmjöl.

Återupptäck klassikern sockerkaka genom att experimentera dig fram till ett nytt personligt favoritrecept. Låt dina vänner njuta av en riktig barndomsfavorit nästa gång de kommer över på fika. Det är aldrig fel med en sockerkaka och det allra bästa är att du oftast redan har alla ingredienserna hemma i skåpen. Dela med dig av ditt nya favoritrecept och ta del av andras smarta knep för att baka den allra godaste sockerkakan här på Matklubben.se!