Vad är en sommarfest utan det fruktiga, färggranna, somriga bålet? Har ni färre gäster kanske vi får förelå en välkomnande apéritif!

2 paket koncentrerad nektar
1 flaska torrt vitt vin
3 flaskor mineralvatten (eller fruktsoda)
1/4 liter jordgubbar
1 lime
1 carambole
några citronmelissblad eller myntablad
isbitar

Blanda nektaren med vinet. Skölj jordgubbarna, låt gärna det gröna sitta kvar, det blir dekorativt i bålet. Skiva lime och carambole, blanda med vinet och kyl i kylskåp. Häll på mineralvatten och is strax före servering och dekorera med meliss eller mynta! Räcker till ca 10 glas.

Fläderapéritif

2 cl gin
1 1/2 cl koncentrerad fläderblomssaft
10 cl Asti Spumante Martini

Häll gin och saft i ett champagneglas. Fyll på med mousserande vin. Servera direkt.

Maria Dahlquist
2000-07-15