Två mycket lättgjorda och riktigt härliga bärpajer med vaniljcrème för en paus i sommarskuggan.

Hallon & blåbärspaj
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
3 msk socker

Vaniljcrème (eller marsán):
2 dl mjölk
2 äggulor
1 1/2 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
1/2 liter blåbär
1/2 liter hallon

Kör pajdegen i matberedare till slät deg. Klä en ugnsäker form med degen, nagga i botten och grädda den i 225 grader i 20 minuter.
Blanda mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull och låt bladningen sjuda upp under kraftig vispning ill den tjocknar. Tillsätt vaniljsockret när den svalnat. Fyll pajskalet med krämen och häll på bären.

Körsbärstarte
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1/2 citron, det rivna skalet
3 msk iskallt vatten

Vaniljcrème:
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde av valfritt slag
2 msk Maizena
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2-3 dl körsbär

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, mjöl, strösocker och citronskal i matberedare till fina smulor. Häll över allt i en skål tillsammans med det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Om degen känns lös kan du trycka ut den på en tallrik och ställa den i frysen en liten stund. Kavla ut pajdegen på lättmjölat bakbord. Klä en pajform, cirka 25 centimeter i diameter. Jämna till kanterna och kläm fast folieremsor runt om så glider inte kanterna ner under gräddningen.Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Ta bort folieremsorna. Grädda i ytterligare 10 minuter. Ta ut pajskalet och låt det svalna i formen.
Gör under tiden vaniljkrämen. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, Maizena och socker i en kastrull. Värm försiktigt under ständig vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna. Bred ut vaniljkrämen i pajskalet. Lägg ut körsbären.

Maria Dahlquist
2000-06-27