En rikigt somrig, medelhavssoppa, den doftar underbart och smakar ljuvligt. Bjud hem vännerna och njut!
4-6 port
12 st rödspättafiléer
8-10 st färska scampi
8-10 st pilgrimsmusslor
1 burk krossade tomater
1 burk passerade tomater
1 stor lök
4-5 st vitlöksklyftor
1-2 st morötter
ett knippe färsk koriander
1/2 gr stråsaffran (saffran som inte har malts)
2 st fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
5 dl vitt vin
4 st lagerblad
20-30 st rosépepparkorn
cayennepeppar
ev. lite maizenamjöl
ca 3 tsk salt, efter behov
ca 1 dl olivolja

Skala lök, vitlök och morötter. Skär löken i strimlor och skiva vitlöken tunt, morötterna skäres i bitar. Klipp av stjälkarna från koriandern och lägg i dom. Häll upp ca 1 liter vatten i en stor kastrull. Lägg i lök, lagerblad, rosépeppar och fiskbuljongtärningarna. Klipp av stjälkarna från koriandern och lägg i dem. Låt det koka kraftigt ca 15-25 min, häll i vinet, reducera ner till 7-8 dl. Under tiden putsar du fisken och skär den i 2-3 cm stora bitar tvärs över och scampin i 4 bitar.
Lägg i stråsaffran, låt den svälla lite och "musta ur den" med en tesked. Ta fram den stora grytan, wokpannan går alldeles utmärkt. . Svetta vitlöken i olivolja, den får inte bli brun, häll därefter i saffran och de krossade och passerade tomaterna. Hacka korianderbladen och strö i dem också. Plocka ur lagerbladen när buljongen börjar bli färdig och låt det sedan småsjuda ytterligare 10-15 minuter.
Smaka av och krydda med salt och peppar och red av med maizena om det behövs. Tillsätt fisken, koktid ca 3-4 minuter och scampin och musslorna, koktid ca 1-2 minuter. Servera soppan med vitt nybakad bröd och ett gott torrt vitt vin.

Maria Dahlquist
2001-06-01