Först intog de italienska ostarna våra matbord. Nu kommer de spanska! Manchega har redan landat men runt om i de spanska byarna görs mängder av intressanta ostpersonligheter.

Manchega är den mest kända av ostarna och har sitt ursprung i mellersta Spanien. De cylinderformade ostarna görs på fårmjölk och är zickzackmönstrade på ytskiktet. Osten lagras i tre månader och har efter sex månader en väl utvecklad smak och fast konsistens.

Queso Zamarono, från ett distrikt nordväst om Madrid, är en opastöriserad fårost, gjord på mjölk från två olika fårraser. Den har en hård skorpa men inuti är den mjuk och krämig med en härlig aromatisk smak.

Queso de la Serena är en mjuk, krämig och aromatisk ost från Extremadura. Den görs på den kraftigt, tjocka råmjölken från Merinofåret och osten bör inte vara äldre än åtta veckor.

Cabrales är Spaniens mest efterfrågade grönmögelost och tillverkas i byar i nodligaste Spanien. Råvaran är ca 80% komjölk och resten get- och fårmjölk. Tillverkningen är högst begränsad och tillverkas fortfarande enligt traditionella metoder. Den lindas i lönnlöv och vilar först i luftiga utrymmen, därefter i grottor med kylig, fuktig atmosfär tills det blå möglet fått en jämn spridning.

Mahon är en osttyp som görs i många varianter på ön Menorca. Ytan är röd av naturella ytbakterier och smaken mycket aromatisk och påminner om Parmesan.

Queso Tetilla känns igen på sin konform och är en färskost av komjölk från Galicien. Konsistensen är mjuk och smörig och smaken mild och frisk. Lika mycket matlagningsost som ätost!

Maria Dahlquist
2004-02-17