Pannkakorna är fyllda med spenat, täckta med tomatsås och gratinerade i ugnen. Grädda egna pannkakor eller använd färdigköpta vetetortillas. Som tillbehör - en bönsallad med fetaost.


Ingredienser:
Smet:
100 g vetemjöl
3 ägg
1 dl mjölk
1/2 tsk. salt
olivolja till stekning
Fyllning:
600 g färsk spenat
200 g mascarpone
2 ägg
1/2 tsk. riven muskotnöt
salt och peppar
Tomatsås:
50 g smör
50 g vetemjöl
1/2 liter mjölk
3 solmogna tomater
salt och peppar
3 msk. parmesanost
Bönsallad:
300 g gröna bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk. olivolja
2 tsk. tabasco
1 knippe persilja
1/2 dl vatten
salt och peppar
75 g fetaost


Tillagning:
Pannkakor: Sikta mjölet, tillsätt ägg och mjölk och vispa smeten väl. Smeten skall vara flytande och inte för tjock. Låt smeten vila i 15 min., innan pannkakorna steks i lite olja. Undertiden förbereds fyllning och sås.

Fyllning: Skölj spenaten väl, tag bort hårda stjälkar, koka den mjuk i lite vatten och låt den rinna av. Finhacka den och blanda med mascarpone, ägg och kryddor.

Sås: Smält smöret på en stekpanna, tillsätt mjöl och rör om väl. Tillsätt mjölken lite i taget, och rör samtidigt om. Låt såsen koka ungefär 5 min. Hacka tomaterna och slå dom i såsen. Smaksätt med salt och peppar. Fördela fyllningen på pannkakorna och rulla ihop dom. Lägg pannkakorna i en smord, ugnssäker form och slå över såsen. Strö över parmesanost. Gratinera pannkakorna vid 180 grader i 15-20 min.

Bönsallad: Bönorna rensas och kokas i lättsaltat vatten i 4-5 min., tills dom är mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd. Låt dom rinna av i en sil. Hacka löken och vitlöken, och fräs dom i oljan i 2 min. Tillsätt bönor, tabasco, hackad persilja och vatten. Låt salladen puttra i 3 min., och smaksätt med salt och peppar. Skär fetaosten i tärningar och vänd den i salladen innan serveringen.



Henrik
2005-11-01