Äntligen är det sportlovsdax! En del har förmånen att åka på vintersemester, andra vilar upp sig hemma. I båda fallen kan det behövas tips på enkel och snabb mat!

Pizza
Pizza är alltid ett bra förslag. Gör en stor pizza och frys in. Variera pizzan med olika ingredienser på olika delar av pizzan.

Pizzadeg:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
1 msk olivolja
1 l vetemjöl
Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 tsk oregano
1 tsk strösocker
salt

Smula jästen och lös den i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet och olivoljan. Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen länge. Den ska bli riktigt elastisk och smidig. Strö över lite mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Dela den i 3 delar om du vill göra bakplåtsstora pizzor, i 6 delar för portionspizzor eller 12 delar för minipizzor. Kavla ut degen tunt. Pressa vitlöken till tomatsåsen och rör i hop med övriga ingredienser. Bred ut tomatsåsen. Sen är det fritt fram för fantasin! Champinjoner, skinka, räkor, korv, tonfisk, aubergine, vad ni tycker bäst om. Glöm inte att toppa med nyriven ost!

Pannkakor!
2 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Margarin att steka i

Vispa ägg och hälften av mjölken, häll i mjölet och saltet. Vispa tills alla klumpar försvinner. Häll i resten av mjölken. Grädda med lite margarin tills de är lagom gyllenbruna. Fyll dem med stekt svamp och lök eller färskost och rulla ihop, om du vill. Servera med sallad och rårivna morötter.
Tips från Carina! Smält en stor klick margarin (ca 50 g) och ha i smeten, så slipper du ha i en klick innan varje pannkaka ska gräddas!

Maria Dahlquist
2001-02-15