Nu stundar sportlov för många skolbarnsfamiljer. Det där med sportandet kan ju vara si och så på många håll, men man får i alla fall en paus i vårvinterarbetet. Vare sig man är hemma eller borta behöver man en kick vad gäller maten. Den bjuder jag på här.

Värmande grytor
Många familjer som bilar upp i svenska fjällen under lovet, passar på att förbereda lite mat hemma. På så sätt blir det skönare ledighet även för den som annars är matansvarig i familjen. Då passar en gryta utmärkt att laga.
Utgå helt enkelt från det köttslag som faller mest i smaken; kyckling, fläsk eller nöt. Bryn köttet i lite matfett och tag sedan upp det ur grytan och lägg över på tallrik. Hacka lök och lägg i grytan tillsammans med morotsskivor, kanske rentav potatisskivor och andra goda grönsaker. Häll i en burk tomatkross, lite vatten och en buljongtärning. Lägg tillbaka köttet i grytan och låt puttra under lock tills köttet är mört och genomlagat. Tiden beror helt av köttvalet. Krydda med salt, peppar och örter, så har du en god gryta att starta semestern med.

Margareta Schildt-Landgren
2000-02-18