Många vet inte heller hur man gör en steksås. Den skall ju smaka av kötbullar om det är grunden och ha en annan smak om den skall tillhöra stekt kyckling.

God sky grunden
För att göra en god steksås krävs det att man har steksky. Det får du genom att hälla 3 1/2 dl vatten (för 4 pers) i stekpannan där du stekt köttet och röra om så att smakämnena löses. Eller välj hälften vatten och hälften mjölk. Det är viktigt att köttet inte blivit brännt, för då kommer såsen att smaka det också.
Blanda ut 2 msk vetemjöl med 2-3 msk kallt vatten i en liten skål. Häller man vanligt vetemjöl direkt i varm sky så blir det klumpar. Strila sedan ner mjölblandningen i skyn och låt koka samman 3-5 min så mjölet hinner svälla.
Smakar såsen ändå för lite så häll i någon msk fond av det slag såsen skall vara till. Eller blanda i 1/2 buljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.

Festsås
Är det lite festligare tillfälle, så häll gärna i någon dl grädde som avrundar såsen. Är såsen för ljus, så häll i några droppar coloritsoja och rör om. Kinesisk soja är ganska salt och används den måste man vara lite försiktig, så att sältan inte tar överhand.

Matklubben
2006-04-19