Sommardrömmen för många är att fånga sin egen fisk och tillaga den över öppen eld (eller i alla fall i utegrillen...).

Grillad strömming (4 pers)
6 små strömmingar
2 msk olja
2 tsk salt
peppar
citronklyftor

Nacka fisken, klipp upp buken och rensa ur inälvorna. Skölj, torka, salta och grilla dem på galler över bra glöd. Servera med nypotatis, citronklyftor och dillsmör!

Sotare
1 kilo orensad strömming
salt

Rensa strömmingen men låt ryggbenet sitta kvar. Klipp av huvudet och klipp upp buken. Klipp bort stjärt och ryggfenor, peta ut inälvorna. Gör upp din eld och halstra strömmingen på mycket het glöd i max 2 minuter på varje sida tills den har rejält med färg. Servera den nysotad på hårt bröd, med nypotatis och senapssås eller hovmästarsås.

Maria Dahlquist
2000-07-21