Fjäderfäkött blir allt populärare och är det köttslag som ökar mest världen över. Det beror till stora delar på att det är fettfattigt. Strutskött innehåller extremt lite fett, under 2,5 %.
Det påminner om nötkött med viltsmak, är rött till färgen och räknas som gourmetkött. Strutsfjädrar är fettfria och passar till dammvippor inom t.ex. dataindustrin. Inom bilindustrin används de för att damma av karossen innan lackering.
Skinnet har ett karaktäristiskt utseende med nopper där fjädrarna suttit. Av skinnen tillverkas kläder, accessoarer och påkostade kontorsartiklar. Det är mjukt och slitstarkt och har en marknad i exklusivare sammanhang.

Strutsbiff med gorgonzolasmör
4 st strutsbiffar à 125-150 g
50 gr gorgonzolaost
50 gr smör eller margarin
ev några droppar citronsaft
salt och peppar

Mosa osten tillsammans med smöret så att de blandas väl. Häll i några droppar citronsaft. Salta och peppra efter smak. Stek strutsbiffarna på medelhög temperatur till dess att de är rosa inuti. Lägg en klick ost på varje biff och servera tillsammans med klyftpotatis och en grönsallad.

Maria Dahlquist
2001-05-01