Passa på att lära dig de vanligaste svampsorterna!
Svamp är en ömtålig färskvara som bör pysslas om redan på plockningsdagen, dvs ansas och förvällas. Alla svampar förutom champinjoner ska tillagas på något vis och bör sedan inte förvaras eftersom det finns bakterier som överlever tillagning.


Lilla svamplexikonet
Champinjon är vår mest vanliga och älskade svamp och det finns över 70 arter bara i Sverige. Vi använder den till det mesta, i sallader, såser, till kött, fisk, tilltugg, grönsaksrätter, rå, stekt...

Kantarellen är en usökt svamp och vacker svamp. Den blir godast som den är, stekt i lite smör och varsamt kryddad. Kantarellen är god till det mesta, i soppor, såser, sallader och kött.

Karl Johansvamp fick mycket riktigt sitt namn efter karl XIV Johan eftersom han älskade Stensopp, som den hette dessförinnan. Den gör sig bäst stekt eller stuvad. Det är en kryddstark svamp som passar att torka om man inte orkar äta upp skörden direkt. Rensa svampen, skär den i kuber och trä på ett snöre som du hänger över ett element. Förvara den torkade svampen i en burk och lägg i blöt den mängd som du ska använda.

Ostronskivling är en odlad svmap som alltså inte växer i skogen. Att frysa ostronskivlingen går bra. Den passar utmärkt som blandsvamp. Energiinnehållet är lågt i ostronskivlingen och protein, mineral och fiberhalten är hög.

Shitakesvamp är en odlad, asiatisk svamp och ganska ny i vårt kök. Det är en svamp med mycket smak, har högre näringsinnehåll än övriga svampar och uppskattad för sin smak. Den har påstådda hälsofrämjande egenskaper och är inte lika känslig som övriga odlade svampar vid hantering och förvaring. Mer än 30 års forskning har visat att konsumtion av shiitake hindrar många sjukdomar, neutraliserar syror,har antivirus och antitumöreffekt.

Trattkantarell syns inte särskilt bra i skogen. Den gömmer sig men dess smak gömmer knappast sig och det finns hundratals av om du bara har hittat en!Trattkantarell passar bra att torka och sen kan du smula ner den i en sås till älgsteken eller göra en god soppa. En höst utan trattkantrellsoppa är ingen höst.

Trumpetsvamp liknar verkligen en trumpet men svår att finna. Den är släkt med kantarellen och smakar minst lika gott. Gör sig bäst stekt!Maria Dahlquist
2000-08-16