Äntligen är det svamptider! Det är det bästa med att sommaren börjar gå mot sitt slut och den enda räddningen. Här får du några svamprecept!

Wok med Shiitakesvamp
350 g bambuskott, på burk
3 msk matolja
10 st torkade shiitakesvampar
1.5 tsk majsmjöl
2 msk torr sherry
1 msk socker
0.75 dl vatten
0.6 dl soja

Lägg svampen i en skål och täck dem med kokande vatten. Låt stå 20 minuter. Häll av vattnet och skär bort eventuella hårda delar från svampens stam. Blanda majsmjölet med två matskedar vatten. Blanda tills blandningen är helt jämn och slät. Hetta upp oljan i en wok. Fräs bambuskott och svamp under omrörning i 5 minuter. Tillsätt resterande ingredienser, låt koka upp och rör hela tiden. Låt såsen puttra tills den tjocknar något. Servera direkt!

Portabelloburgare
8 st portabellosvamp
400 g Taleggio ost i bitar
100 g soltorkade tomater
20 gbasilikablad
10 gtimjan
Gourmetsalt
peppar
olivolja
Sås: 4 st väl solmogna tomater
3 st finhackade schalottenlökar
1 st finhackad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
socker
1 tsk tomatpuré
1 knippa persilja finhackad
1 st vitlöksklyfta finhackad
1 stcitron finriven

Sätt ugnen på 225°C. Ta bort foten på svampen och pensla dem rikligt på ovansidan. Stek svamparna några minuter på varje sida. Salta och peppra. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Lägg hälften av svamparna i en ugnsfast form, fördela ost, tomatbitar och färska örter över. Avsluta med en svamp. Droppa över lite olivolja och baka dem i ugnen tills de fått fin färg och osten börjar smälta, det tar mellan 10-25 minuter. Fräs tomater, lök och vitlök hastigt i olivoljan. Tillsätt vinäger, socker och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Sjud såsen på svag värme i 10 minuter. Låt den svalna och mixa den slät. Späd med vatten om den blir för tjock. Blanda citronskal, persilja och vitlök till gremolatan. Servera svampburgarna med tomatsås och gremolatan.

Maria Dahlquist
2000-08-16