Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influenser från andra delar av världen. Kultur är något som människor i ett område tar till sig, lever efter och känner sig hemma med. På det sättet går det att säga att tacos och pizza är en del av den svenska matkulturen lika mycket som köttbullarna.


Ett historiskt perspektiv

Före 1900-talets början var det normala att samla och spara det som skördades under sommaren. Det benämns som förrådhushållning och betydde att ta tillvara råvaror och hitta sätt att förvara dem så att de hölls ätbara i ett helt år. Att äta något färskt ansågs som omoraliskt, det fina var att ha kunskapen att förvara maten så lång tid som möjligt.

Sedan kom industrialiseringen till Sverige vilket drastiskt ändrade vår matkultur. Då blev plötsligt all mat mer tillgänglig för alla och även billigare. Du behövde inte längre skörda all din mat på sommaren, utan du kunde enkelt få tag på konserver i butiker. På många sätt en lättnad för många, på samma gång som maten blev mer fantasilös och tråkig.

Det var inte förrän på 1980-talet som vi i Sverige fick in maträtter och inspiration från andra länder, och det var också då som vi började se på mat på ett annat sätt. Mat var inte längre enbart något nödvändigt för vår överlevnad och hälsa. Den blev också en del av ett socialt sammanhang och något att njuta av.


Klassiska rätter

Det finns några maträtter som måste räknas in som typiskt svenska. Tar vi en titt på vad vi serverar till jul, påsk och midsommar ger det oss en bra bild av dessa rätter. Inlagd sill och köttbullar är klassiska och köttbullar är ju Ikeas paradrätt på sina restauranger runt om i världen. Men det finns även många andra. En av dem är den öländska kroppkakan, eller det som även kallas för palt om du kommer till norra Sverige. Den består av en deg av potatis och mjöl som formas till en boll. Inuti finns en fyllning av stekt fläsk och den serveras med lingonsylt och grädde. En annan klassiker som syns på varje lunchservering på torsdagarna är ärtsoppan med de tillhörande pannkakorna. Ärtsoppan är historisk eftersom det sägs att kungen Erik XVI förgiftades av just ärtsoppa med arsenik. Den har även haft sin plats inom försvarsmakten i många år.

Vad kommer bli våra framtida klassiker? Kommer det vara sillen, eller kommer den bli utbytt mot sushi? Tacos på fredagarna håller nog varje barnfamilj med om är en etablerad tradition som inte kan brytas.

Vi hoppas du tycket denna artikel var intressant och om du vill läsa mer intressant artiklar så kan vi tipsa om ett besök till artikelexpressen.se.