För sjätte året utser International Cookboook Revue (ICR) världens bästa kokböcker. Bland 2600 böcker från 18 länder har 2 av våra böcker utsetts till bästa svenska böcker. De går vidare och tävlar om Världsmästartiteln!


Tillbehörsboken av Margareta Schildt-Landgren är en av åtta finalister i kategorin ?Bästa Recept? och går vidare till final om den ärofyllda titeln Världens bästa recept. Snaps av Mette Ankarloo tävlar med fyra andra böcker i i kategorin ?Sprit? .
Finalen äger rum på Kokboksmässan, Salon International du Livre Gourmand, i Périgueux, Bordeaux den 11 november och kommer att bevakas av TV och radio. Bland övriga finalister återfinns Charlie Trotter och Carl-Jan Granqvist.
-

Årets Julklapp!
Tillbehörsboken - Hur ofta står man inte med en köttbit utan att veta vad man ska ha till? Här får läsaren idéer och hjälp med tillbehör till kött, fisk och fågel. Boken innehåller kapitel om potatisrätter, såser, inläggningar, marinader, grönsakstillbehör mm. Utformningen är modern och funktionell och är inbjudande med sina vackra bilder. Margareta Schildt-Landgren är kanske mest känd för sina artiklar om mat i Femina. Margareta skriver också i Buffé, Matmagasinet, Hennes och Matklubben. Margareta har en gedigen bakgrund, bland annat som ansvarig för provköket på Sockerbolaget, med livsmedelsproducenter och som hemkunskapslärare.

Snaps är en liten vacker presentbok med tips om hur du kryddar och gör egna snapsblandningar. Boken har getts ut både på engelska och svenska. Mette Ankarloo har i över tio år arbetat med recept, matreklam och kokböcker. Hennes inriktning har hela tiden legat på modern och spännande mat som alla kan lyckas med.

Maria Dahlquist
2000-10-19