Sydafrika är definitivt inget nybörjarland vad gäller vintillverkning och intresset för vin från Sydafrika är uppenbarligen stort i Sverige. Vinerna är smakrika, fylliga och fantastiskt goda.
Nyligen anordnade det sydafrikanska oberoende exportföretaget Wines of South Africa tillsammans med Nordic Wine Institute en stor presentation av Sydafrikanska viner på Moderna Museet. 25 importörer hade samlats för att visa upp sina viner, och som besökare kunde man välja bland cirka 250 olika viner. Bland dessa fanns både viner som idag finnsatt tillgå på Systembolaget eller på restauranger men också en hel del nya som vi hoppas kunna få njuta av senare i år.
Vissa importörer ska utöka sitt sortiment med produkter från Sydafrika, bland annat Domaine Wine & Spirits som visade upp en kollektion av 8 viner. Vid en rundtur bland de olika utställarna ser man bland annat att det finns en magisk prisgräns, vid 69 kronor. Uppfattningen är att passerar man 70 kronors-nivån så minskar intresset från konsumenterna. Därför är det troligt att en del viner som rimligtvis skulle hamna över denna prisnivå ändå "tvingas" ned något, vilket betyder att det finns en hel del fynd att göra. Bland importörerna återfanns Tedeum Vin AB som vid sin start 1993 hade som syfte att återintroducera Sydafrikas viner på den svenska marknaden. Under hösten 1993 hävdes sanktionerna, och sedan Nelson Mandela installerades som Sydafrikas president i maj 1994 har de sydafrikanska vinerna blivit alltmer populära. Ett av de kanske mer kända vinerna Tedeum har är "älgen" som pryder etiketten på La Chasse. Men Sydafrika har också ett stort utbud i de högre pris- och kvalitetsklasserna, vilket det är många svenskar som upptäckt och tillika uppskattar.
Sydafrika är definitivt inget nybörjarland vad gäller vintillverkning vilket kanske många tror. Faktum är att det har odlats vin i mer än 350 år då det holländska Ostindiska kompaniet nlade Kapkolonin vid nuvarande Kapstaden. Alla jag träffat som varit i Sydafrika berättar om den storslagna naturen och hur fantastiskt vackert det är. Klimatet brukar liknas vid Medelhavets, och vinerna som framställs kan i stil sägas vara en kombination av ?Gamla-? och "Nya Världen", inte lika uttalat fruktiga som vinerna från t.ex. Chile och Australien men ändå något varmare och mindre sträva än de franska eller italienska. Vinodlingen är koncentrerad till den sydvästra delen av landet och alla viktiga distrikt nås inom 2-3 timmars bilfärd från Kapstaden.

Regioner och distrikt
Den sydafrikanska vinframställningen har klassificerats i regioner som sedan brutits ned i mindre distrikt. Dessa är :
Coastal Region
Swartland
Stellenbosch
Cape Point
Constantia
Tygerberg
Boberg Region
Tulbagh
Paarl
Olifants River Region
Lutzville Valley
Breede River Valley Region
Worcester
Robertson
Swellendam
Klein Karoo Region
Calitzdorp
Distrikt som inte är en del av en region:
Overberg
Piketberg

Druvsorter
Det har också hänt mycket på druvfronten de senaste åren och man marknadsanpassar sig bland annat genom att 3/4-delar av nyplanteringarna är för röda viner. De huvudsakliga druvorna för rött är Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage (vilket är en blandning av Pinot Noir och Cinsaut), Pinot Noir, Shiraz. Man odlar också mycket av Cinsaut (blandas huvudsakligen med andra druvor) och bland de senaste druvsorterna ser vi Cabernet Franc och Mourvède. Bland druvorna för vitt vin återfinner vi huvudsakligen Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Sémillon. Men vi kan också finna Riesling, Colombard, Gewürtztraminer, Muscat de Frontignan, Muscat d'Alexandrie, Pinot Gris, Cape Riesling och Viognier.
Unika viner
Det finns en möjlighet att köpa unika viner från Sydafrika som inte återfinns i Systembolagets prislista, genom Cape Independent Winemakers Guild Auction (CIWG). Varje höst sedan 1985 hålls CIWG's Auction i Stellenbosch där begränsade volymer av Sydafrikas absoluta toppviner bjuds ut. Auktionen är idag ett stort evenemang i vinentusiasternas kalender och det är ett unikt tillfälle att köpa viner som inte säljs någon annanstans.Medlemmarna i CIWG väljer ut vilka viner som skall ropas ut på auktionen. Detta sker i blindprovning till vilken samtliga medlemmar har rätt att skicka prover. CIWG grundades 1983 av åtta vinmakare, vars gemensamma ledstjärna var: "excellence extend to the entire process of winemaking, from vineyard to cellar". Idag uppgår antalet medlemmar, som alla är mycket kvalificerade vinmakare, till ett knappt trettiotal och medlemskap kan endast erhållas efter en inbjudan från CIWG. De träffas regelbundet varje månad för att utbyta erfarenheter och kunskaper med syftet att ständigt förbättra kvalitén på Sydafrikas bästa viner. Trots att medlemmarna tillsammans representerar mindre än 1% av Sydafrikas vinindustri har de genom sitt arbete och sina framgångar på både den inhemska och internationella vinscenen stort bidragit till det generella kvalitetslyft som Sydafrikas vinindustri har upplevt på senare år. I Sverige finns det importörer som deltar i denna auktion och ropar in viner på kunders uppdrag. Dessa viner tas sedan in via privatimport när det gäller privatkunder.

Winespot
2001-04-08