Druvan Syrah anses vara den av de nobla druvorna som går att spåra både historiskt och geografiskt längst tillbaka i tiden, förmodligen ända till 600 f Kr. Druvan Syrah har sitt ursprung i Mellersta Östern.

Syrah i världen
Namnet kan ha släktskap med antingen staden Shiraz i nuvarande sydöstra Iran eller Syracuse på Sicilien, där vinplantorna tros ha passerat på väg från Egypten till Europa med romarna. Frankrike och Australien är de två största odlarna av Syrah. Förenklat kan man säga att Frankrike har kvaliteten och Australien kvantiteten. Norra Rhônedalen med distrikten Côte Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph och Cornas är inte bara ursprungsregioner för många av de bästa vinerna på Syrah i världen, utan även för många av Frankrikes bästa viner överhuvudtaget.Vinerna från Côte Rôtie och Hermitage har länge varit berömda. På 1700- och 1800-talet blandades ofta bordeauxviner med vin från dessa områden. Metoderna för vinframställning i dessa distrikt är väldigt traditionella ? här hittar vi än idag fottrampat vin. Syrah odlas även i södra Rhônedalen, längre söderut i Provence och i lantvinsdistrikten i sydvästra Frankrike. Här hittar vi dock sällan rena druvviner.
Syrahs historia i Australien, eller Shiraz som den heter där, är daterad tillbaka till 1830-talet. Troligtvis fanns den med bland de 400 sticklingar James Busby tog med sig till Sydney efter sin resa i Europa 1832. Där ansågs den ha en mycket stor potential och blev tyvärr snabbt en av Australiens basdruvor. Den har sedan dess odlats i stor skala och är basen i många volymviner av dålig kvalitet. På senare år har en del av Australiens vinmakare, med Rhône som förebild, insett druvans ypperlighet och börjat satsa på kvalitet. Idag hittar vi en rad mycket bra shirazviner här. Ett bevis på detta är Penfolds Grange Hermitage från Barossa Valley i South Australia som anses vara landets finaste vin och ställer sig i raden av världens bästa viner.
I Australien finns ett mycket märkligt vin gjort på druvan Syrah ? Sparkling Shiraz. Det är ett rött mousserande vin med fyllighet, kryddighet och fruktighet. Vinet passar utmärkt varma sommardagar och kan med fördel drickas lätt kyld som drink eller till BBQ. Sydafrika, USA, Argentina, Italien och Schweiz har också mindre odlingar av Syrah eller Shiraz som den kallas i vissa av dessaländer.

Mer Syrah, tack!
Trots Syrahs fantastiska förmåga att ge storartade viner har druvan inte riktigt fått det erkännande den är värd. Anledningarna till detta kan vara flera. De små distrikten i Rhônedalen med liten produktion har gjort att få vindrickare i världen förunnats att prova och upptäcka stora syrahviner. I Australien, där druvan odlas i större skala, utgör den basen i många volymviner. Detta har inte främjat druvans rykte. Ytterligare en anledning kan vara att druvan inte är helt lätt att göra vin på. Man kan säga att den är Cabernet Sauvignons motsats. Då Cabernet Sauvignon är svår att odla för vinbonden men lätt för vinmakaren är Syrah precis tvärtom.

Druvan och dess vin
Syrahdruvan ger viner med mycket mörk färg ? ibland nästan svarta. Doft och smak är packade med frukt och man kan förnimma både röda och svarta bär; hallon, svartvinbär, mullbär, björnbär, körsbär och plommon. Man hittar ofta örtiga och kryddiga karaktärer, rökighet och chokladsmak. Viner på druvan Syrah är nästan alltid sträva, alkoholstarka och har pigg syra. Druvan passar mycket bra för lång fatlagring. Detta tillsammans med strävheten och syran gör att kvalitetsvinerna behöver mogna länge på butelj innan de blir njutbara att dricka.

Kombinationer
De kraftiga vinerna på druvan Syrah från norra Rhônedalen och kvalitetsviner från Australien kräver kraftig mat. Vilt som älg, björn och vildsvin eller nötkött med kraftiga tillbehör är passande. Tänk på den höga strävheten. Försök att balansera denna genom fetma, som grädde i en älggryta eller genom syra, vinäger eller starkvin i en skysås. Det kryddiga/peppriga och rökiga i vinet kan många gånger fungera bra med grillad mat, där karaktärerna matchar varandra. De lättare blandvinerna från södra Rhônedalen och Australien har pigga syror. Försök hitta något i maträtten som dämpar dessa. En samklang genom en ratatouille med något syrlig smak från citron eller en kontradiktion genom ett gräddigt tillbehör som svampstuvning. En spännande kombination är att ta en ung Côte du Rhône med hög syra, kyla den något och servera den till stekt fisk. Hjälp gärna kombinationen på traven genom att servera fisken med en smörsås. Den dämpar strävheten i vinet något. Genom att kyla ett rött vin framhäver man friskheten, vinet antar vitvinskaraktär och man kan kombinera det röda vinet till rätter som man normalt skulle välja vitt till. Denna regel går inte att följa slaviskt. Vinets friskhet måste vara uttalad från början och det gäller att det röda vinet inte är för smakrikt för maten. Testa ? när det fungerar är det en häftig upplevelse.

Matklubben
2005-01-15