För de allra flesta av oss har jul- och nyårhelgen blivit alltför kaloririk. Vi unnar oss mycket god mat och av tradition är vår svenska julmat ganska fet. Visserligen tillagar många den numera lite smalare, men svångremmen behöver nu dras åt. Ha inga ledsna miner för det!

Maten kan smaka lika gott även om den är lite nyttigare. Först och främst gäller att man känner igen sina egna svagheter. Kanske är det godis, kanske kakor, sås eller helt enkelt för stora matportioner som stjälper de goda förutsättningarna. Tänk efter noga och försök utröna vad det är som just du behöver ändra på.

Jag har nämnt det förut, men att skära ner på grädde och crème fraîche brukar göra susen, om du tillhör dem som annars är lite svag för sådant. Red istället av såsen eller pastarätten med lite mjölk och mjöl så sparar du en hel del kalorier.


Gott och smalt
Laga goda mustiga grytor med en härlig buljong så saknar du inte grädden så mycket. Att smaksätta med färska och torkade örter är ett annat sätt att förgylla den kalorisnåla maten. Ofta "reder" jag av soppor genom att koka sönder någon potatis i soppan, vilket ger den en krämigare känsla. Kesella fyller ungefär samma funktion i grytor, soppor och såser.

Självklart för många, men det kan nog inte sägas ofta nog ändå; välj lättprodukter av mejeriprodukter. Numera finns till min glädje även kokbar lättcrème fraîche som fungerar jättebra.

Är du svag för mackor så tänk på att korv, salami och liknande innehåller en hel del kalorier, medan skinka är betydligt magrare. Ost döljer också en hel del, men man måste ju också unna sig lite, så det är kanske bättre att äta någon riktigt god ostskiva än att avstå helt. Lägg inte flera ostskivor på mackan utan skär ner lite och tag bara 1 eller 2 st. Hoppas du fått lite inspiration till ett magrare, men lika kul liv efter jul!

Matklubben
2005-01-03