Vad är väl mer inne än tapas just nu?
Tapas är spanska och betyder ?täcka över?. Från början var det något som man kunde täcka över glaset med, som ett lock, för att hålla insekter borta. I Spanien finns det massor av tapasbarer att slinka in på på vägen hem från jobbet för en liten munsbit före middagen. Även här hemma blir det allt vanligare att samlas kring ett flertal smårätter och mingla.
Numera har tapasrätterna utvecklats till mer eller mindre avancerade, väl tillagade smårätter. Jag tycker dock att tapas ska vara billiga med massor av färg och smak i sin enkelhet.

Här kommer några av mina favoriter!


Grön tapenade
Kör 200 g gröna oliver, 80 g kapris, 2 vitlökar, 10 basilikablad och olivoljai mixer. Klicka på olivoljestekta baguetteskivor eller färdigköpta crostinis. Kan sparas ett par dagar i kyl och kan alltså göras i förväg.Auberginerullar med getost
Skär auberginer pålängden i så tunna skivor du kan. Stek dem i olivolja tills de är gyllenbruna. Mixa 100 g getost med 2msk crème fraiche,1msk honung och ett par rosmarinkvistar. Klicka en tsk getostcrème på varje auberginelängd och rulla ihop!

Marinerade kronärtskockor
Kör kronärtskockor med stjälk på burk. Häll av vattnet och lägg dem i en skål. Häll över olivolja och blandade hackade färska kryddor, tex basilika, timjan och oregano.

Vitlöksportabella
Skölj 200 g av den italienska svampen portabella. Stek den i olivolja, tillsätt 2 skivade vitlökar och hackad bladpersilja. Serveras varm!

Maria Dahlquist