Tapas är Spaniens svar på italienarnas antipasti, men man äter ofta tapas på ett annat sätt. Antipasti serveras ofta som en förrätt medan tapas är något man tar till ett glas vin eller öl före maten, gärna på en bar.
Det händer ganska ofta att man fastnar med sina tapas och struntar i middagen sen, för det är ju så gott att sitta och småäta olika rätter och beställa nya allt eftersom. Här kommer några bra förslag!
Marinerade paprikastrimlor
Gott som tillbehör till parmaskinka och salami som man serverar på ett stort vackert fat, med några oliver och soltorkade tomater i mitten.

3 stora paprikor i olika färger
1/2 dl olivolja
1 msk oregano
2 hackade vitlöksklyftor
lite färsk skivad chilipeppar
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skär paprikan i strimlor och lägg dem i en ugnsfast skål med lock. Blanda olja och kryddor och häll blandningen över paprikan. Sätt in i ugnen i ca 1 timme med locket på. Låt kallna innan

Crostini
Crostini är en rostad brödskiva med kycklinglever. Vitlök, kapris och sardeller ger ett lite annat sting åt den italienska leverpastejen, jämfört med vår vanliga svenska.

1/4 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g kycklinglever
2 tsk olivolja
1 tsk salvia
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl rött vin
1 1/2 msk kapris
3 raka sardellfiléer
svartpeppar
tabasco
4-6 skivor bröd

Finhacka lök och vitlök. Skär kycklinglevern i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna i teflon. Stek lökhacket med salvian under omrörning i 4 minuter. Lägg kycklinglevern i pannan och stek i ytterligare några minuter. Rör ut tomatpurén i vinet och häll allt i pannan. Koka tills all vätska kokat in och kycklinglevern är helt färdig. Ta pannan från värmen. Blanda i kapris och sardellfiléer. Häll över pannans innehåll i en matberedare. Kör till en slät pasta. Smaka av med svartpeppar, tabasco och eventuellt salt. Rosta brödskivorna lätt under grillelementet i ugnen eller över en grill. Bred den varma leverpastan tjockt på bröden. Servera.

Maria Dahlquist
2001-09-03