Vad betyder egentligen begreppet ?terroir?,? Ett ord älskat av fransmännen, men sett på med skeptiska ögon av vinodlare från de nya vinländerna.

Kan ett vin smaka ?terroir? Gout de terroir säger ju fransmännen inte helt sällan, det kan gälla vin men även ost. Smakar det då av en speciell typ av jordmån? Eller helt allmänt jord (vi tycker ju att en Bordeaux kan dofta jordkällare och en Bourgogne multnande höstlöv)? Eller ska det snarare översättas med typiskt för sitt ursprung?

Château Latour har
Det senare tycker jag egentligen borde vara den rätta översättningen eftersom begreppet ?terroir? inte är liktydigt med jordmån, utan betyder mer än så. Det är allting som kan påverka ett vins kvalitet och smak. Jordmånens sammansättning, vingårdens läge, kanske på en sluttning eller vid ett vattendrag, temperaturen, nederbörden, soltimmar och mycket mer. Druvsorten icke att förglömma. Som bekant så bygger hela den franska appellation contrôlée-lagen på denna tanke.

Ursprunget är det viktigaste för ett franskt vin, druvsorten spelar samma roll, inte större roll, som de andra faktorerna..Det finns bara ett Château Latour men en hel uppsjö av Cabernet Sauvignon-viner, som man uttrycker saken, och visst har man en poäng.

Lång erfarenhet
Fransmännen har längre studerat och undersökt jordmånen där man odlar vin och kan utan tvivel sägas ha en viss auktoritet på området. Redan munkarna på medeltiden kartlade Bourgognes vinodlingar och deras resultat skiljer sig inte mycket från dagens Grand- och Premier Cru-indelning.

Man har svårt att förstå begreppet terroir i nya vinländer som USA och Australien, kanske mest för att det inte finns en bra engelsk översättning. Trots det så går trenden mot ett franskt tänkande. Även om de flesta viner som säljs fortfarande har druvsorten som det säljande argumentet, har man insett att viner från vissa speciella vingårdar, med sin speciella jordmån och mikroklimat, har överlägsen kvalitet. Martha?s Vineyard från producenten Heitz i Napa Valley var det första kända exemplet. Fler har kommit sedan dess och fler är på gång. I en värld full av Cabernet Sauvignon -och Chardonnay-viner behövs det snart något mer för att attrahera konsumenterna.

av Britt Karlsson BKwine Foto Per Karlsson
2004-09-01