Efter en ganska händelselös restauranghelg men ändå en trevlig mathelg tänkte jag lista några favoriter i köket!

  1. Maldón flingsalt. Jag begriper inte hur världen någonsin har klarat sig utan. Ett måste helt enkelt. Faktum öär at det inte finns ett lika bra salt ens i Frankrike, ett par förpackningar följer därför alltid med i bagaget!

  2. Zetas Crema di Balsamico. Finns i naturell på röd balsamvinäger men även två nya, en röd med hallonsmak och så den bästa, på vit balsamvinäger med citronsmak, den får varje sallad att framstå som ett mästerverk.

  3. Parmesan – finns alltid en bit i mitt kylskåp. Riv efter hand!

  4. Tryffel. Smaksättaren nummer 1. Tryffelolja har en benägenhet att bli lite fadd i smaken, titta i din butik och se om de har tryffelsmör istället, en klar vinnare som gör vilken vardagsrätt som helst till en festmiddag.

  5. Citrontimjan. Säsongen är något ute men en del affärer säljer den året runt. Det är min absoluta favoritkrydda, inget går upp mot den. Den doftar underbart, den är vacker och den smakar ljuvligt! Jag har till och med gnuggat den mot handlederna och använt den som parfym….

  6. Bongs viltfond. Perfekt bas i alla vinsåser och grytor sen behövs inte mycket mer…

  7. Limeblad. Vilken smaksättare! Förvara i frysen, ta fram vid behov. På så vis har du alltid limeblad hemma. Fungerar även till drinkar!

  8. Pepparkvarn. Inget går upp emot nymald peppar. Investera i en bra kvarn och fyll på efter hand, blanda gärna svartpeppar med rosé och vitpeppar!

  9. Dijonsenap. Ett måste i varje kylskåp med självrespekt. Användbart till så mycket och så ofta pricken över i:et!

  10. Arla smör- & rapsolja med olivsmak. Perfekt att steka det mesta i!

Dricker just nu – Peter Lehmans Shiraz, den är bara helt underbar och passar alltid…

För övrigt är mitt bästa inspirationstips att gå Matkaravan i Malmö eller Stockholm. Båda lika trevliga, intressanta och lärorika, stark rekommendation! www.matkaravan.nu

Vi hörs!

Maria Dahlquist